Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek? Koniecznie wypróbuj trik gospodyń wiejskich

jagodzianki z koła gospodyń wiejskich
Autor: Shutterstock Jagodzianki według przepisu z koła gospodyń wiejskich smakują wybornie dzięki prostemu trikowi.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Jagodzianki to hit tegorocznego sezonu na te pyszne owoce leśne. W sieci co chwilę pojawia się nowy przepis na jagodzianki. Ta sprawdzona receptura, która należy do pań z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie, zachwyca pod każdym względem. Za wyjątkowość jagodzianek odpowiada jeden tani składnik.

Sezon na jagody

Jagody to owoce leśne, które cenione są nie tylko za pyszny smak. W środku małych fioletowych kuleczek kryje się mnóstwo zdrowia i składników odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B, C i K. Pozytywnie wpływają na wzrok. Jagody mają dobre działanie na układ krwionośny, wspomagają pracę jelit i metabolizm, a także pomagają obniżyć cholesterol.

Z jagód można przyrządzić pyszne i zdrowe dania oraz zdrowe przetwory. Pierogi z jagodami czy dżem jagodowy to klasyki. Jagodzianki to także jeden z pomysłów, jak wykorzystać owoce lasu. Jak więc zrobić jagodzianki według przepisu gospodyń z Jaworzna?

Pyszne jagodzianki z koła gospodyń wiejskich

To łatwy przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z jagodami. Ich sekretem jest jeden łatwo dostępny i niedrogi składnik. Tym produktem jest mąka ziemniaczana. Dodaje się ją do jagód razem z cukrem. Ten prosty patent sprawi, że sok z jagód nie będzie tak bardzo płynny. Dzięki temu powstanie frużelina, która nie wycieknie z bułeczek w trakcie pieczenia. To właśnie ten dodatek jest tajemnicą przepisu z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie.

Przepis na jagodzianki z koła gospodyń wiejskich

  • To łatwy przepis na pyszne domowe bułeczki z jagodami. Postępując według niego krok po kroku udadzą się za pierwszym razem.
  • Przygotowanie jagodzianek zajmuje trochę czasu. Należy pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby wyrosnąć.
  • Lista składników to proste produkty, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na jagody, więc warto z niego korzystać.
  • Wszystkie składniki potrzebne do ciasta drożdżowego na jagodzianki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jagodzianki można posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką lub po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g jagód
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżka cukru
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • lukier cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody przesypać do miski. Wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  • Do miski wsypać mąkę, 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Wlać mleko i wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego ciasta wsypać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
  • Z ciasta uformować z wałki i podzielić na porcje, rozpłaszczając. Na każdą porcję nałożyć po 1 łyżeczce jagód i zlepić ciasto, formując bułeczki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut.
  • Kiedy jagodzianki się pieką, przygotować lukier cytrynowy.
  • Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie skropić lukrem cytrynowym.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej