Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek? Koniecznie wypróbuj trik gospodyń wiejskich
Dieta wegetariańska
Jagodzianki to hit tegorocznego sezonu na te pyszne owoce leśne. W sieci co chwilę pojawia się nowy przepis na jagodzianki. Ta sprawdzona receptura, która należy do pań z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie, zachwyca pod każdym względem. Za wyjątkowość jagodzianek odpowiada jeden tani składnik.
Sezon na jagody
Jagody to owoce leśne, które cenione są nie tylko za pyszny smak. W środku małych fioletowych kuleczek kryje się mnóstwo zdrowia i składników odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B, C i K. Pozytywnie wpływają na wzrok. Jagody mają dobre działanie na układ krwionośny, wspomagają pracę jelit i metabolizm, a także pomagają obniżyć cholesterol.
Z jagód można przyrządzić pyszne i zdrowe dania oraz zdrowe przetwory. Pierogi z jagodami czy dżem jagodowy to klasyki. Jagodzianki to także jeden z pomysłów, jak wykorzystać owoce lasu. Jak więc zrobić jagodzianki według przepisu gospodyń z Jaworzna?
Pyszne jagodzianki z koła gospodyń wiejskich
To łatwy przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z jagodami. Ich sekretem jest jeden łatwo dostępny i niedrogi składnik. Tym produktem jest mąka ziemniaczana. Dodaje się ją do jagód razem z cukrem. Ten prosty patent sprawi, że sok z jagód nie będzie tak bardzo płynny. Dzięki temu powstanie frużelina, która nie wycieknie z bułeczek w trakcie pieczenia. To właśnie ten dodatek jest tajemnicą przepisu z koła gospodyń wiejskich w Jaworznie.
Przepis na jagodzianki z koła gospodyń wiejskich
- To łatwy przepis na pyszne domowe bułeczki z jagodami. Postępując według niego krok po kroku udadzą się za pierwszym razem.
- Przygotowanie jagodzianek zajmuje trochę czasu. Należy pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby wyrosnąć.
- Lista składników to proste produkty, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na jagody, więc warto z niego korzystać.
- Wszystkie składniki potrzebne do ciasta drożdżowego na jagodzianki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jagodzianki można posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką lub po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 400 g jagód
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka cukru
- szczypta soli
dodatkowo:- lukier cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody przesypać do miski. Wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę, 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Wlać mleko i wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego ciasta wsypać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
- Z ciasta uformować z wałki i podzielić na porcje, rozpłaszczając. Na każdą porcję nałożyć po 1 łyżeczce jagód i zlepić ciasto, formując bułeczki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut.
- Kiedy jagodzianki się pieką, przygotować lukier cytrynowy.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie skropić lukrem cytrynowym.