Dżem z jagód - najprostszy przepis na przetwory z jagód

Maja Kupiszewska
Dżem z jagód - najprostszy przepis na przetwory z jagód
Autor: Shutterstock Dżem z czarnych jagód to pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych owoców.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smaczny dżem z jagód to idealny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru tych bardzo zdrowych owoców. Wypróbuj nasz przepis - jest prosty i szybki, a dżem jagodowy zawsze wychodzi! Zaletą przepisu jest też niewielka ilość cukru w nim zawarta.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek jagód
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody opłucz na sicie, wysusz (najlepiej rozsyp je na papierowym ręczniku)
  • Przełóż je do szerokiego rondla, przesyp cukrem, zamieszaj i postaw na ogniu, doprowadzając do wrzenia.
  • Zmniejsz płomień i smaż bez przykrycia ok. 20 minut.
  • Gorący dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj 15 minut w 90 st. C.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Maja Kupiszewska