Jagodzianki z borówką amerykańską
2024-06-19
średni
60 min
4
Jagodzianki można przygotować również poza sezonem na leśne jagody. Również borówka amerykańska nadaje się do nadziania drożdżowych bułeczek. Domowy wypiek jagodzianek z borówką amerykańską sprawi wam wiele radości.
SKŁADNIKI
- Porcja na 12 bułeczek
- Zaczyn:
- 10 g drożdży
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 3 żółtka i 1 całe jajko
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 1/3 kostki masła
- Nadzienie:
- borówka amerykańska
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać pół szklanki oraz 4 łyżki mleka. Do szklanki wlać 4 łyżki ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier oraz mąkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli na ok. 20 minut.
- W pozostałym ciepłym mleku rozpuścić cukier, tę mieszaninę wykorzystać do ciasta.
- Mąkę przesiać, dodać jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać masło i ponownie wyrobić ciasto. Ostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przebijamy palcami by uwolnić gazy. Formujemy wałek, dzielimy go na 12 porcji. Z każdej porcji ciasto wałkujemy mały placuszek, nakładamy na niego czubata łyżeczką jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Placuszki składamy na pół, formujemy krągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jaja rozmąconym z wodą, ewentualnie posypujemy miałkim cukrem.
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.
- Podajemy do mleka lub dobrej kawy.