Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem - na śniadanie lub lekki obiad
2022-04-06
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Znakomity patent na smaczne, niedrogie i atrakcyjne wizualnie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla rodziny lub śniadanie dla przyjaciół. Teraz, w sezonie, kiedy papryka jest bardzo tania warto pokusić się o kilka eksperymentów kuchennych z tym pysznym i niezwykle zdrowym warzywem. Polecamy przepyszne paprykowe krążki faszerowane szynką i jajkiem.
SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka ryżu
- 300 gram szynki
- 100 g żółtego sera
- 6 jajek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować ryż. Szynkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż wymieszać z szynką i serem.
- Papryki umyć i każdą z nich przekroić w poprzek na 3 części. Usunąć pestki i białe żyłki.
- Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić farszem na 2/3 wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać 20 min. Wyjąć z piekarnika, do każdego krążka wybić po jajku.
- Wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min, aby jajka się ścięły. Podawać na śniadanie lub na obiad.
Odmiany i właściwości papryki