Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem - na śniadanie lub lekki obiad

2022-04-06
Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem
Autor: Shutterstock Faszerowane paprykowe krążki z szynką i jajkiem to pomysł na atrakcyjny obiad.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Znakomity patent na smaczne, niedrogie i atrakcyjne wizualnie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla rodziny lub śniadanie dla przyjaciół. Teraz, w sezonie, kiedy papryka jest bardzo tania warto pokusić się o kilka eksperymentów kuchennych z tym pysznym i niezwykle zdrowym warzywem. Polecamy przepyszne paprykowe krążki faszerowane szynką i jajkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka ryżu
  • 300 gram szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować ryż. Szynkę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż wymieszać z szynką i serem.
  • Papryki umyć i każdą z nich przekroić w poprzek na 3 części. Usunąć pestki i białe żyłki.
  • Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić farszem na 2/3 wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać 20 min. Wyjąć z piekarnika, do każdego krążka wybić po jajku.
  • Wstawić do piekarnika jeszcze na 5 min, aby jajka się ścięły. Podawać na śniadanie lub na obiad.
Odmiany i właściwości papryki

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka