Dietetyczna frittata z warzywami - zdrowa, bo pieczona!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Frittata z warzywami pieczona w piekarniku to doskonałe danie obiadowe. Ta frittata jest dietetyczna, bo do jej przygotowania prawie nie używa się tłuszczu. Pozwala też na wykorzystanie warzyw, które tkwią w lodówce zapomniane. Kompozycja dodatków jest dość dowolna - nie musicie się ściśle trzymać przepisu, co do rodzaju warzyw - warto jednak pilnować ich ilości.
Co to jest frittata
Frittata to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej, która przypomina omlet lub jajeczną zapiekankę. Jest to danie przygotowywane z jajek, które są ubijane z dodatkami takimi jak warzywa, mięso, ser, zioła i przyprawy, a następnie smażone na patelni lub pieczone w piekarniku.
Istnieje wiele różnych wariantów frittaty, ponieważ można ją przygotować z różnymi składnikami, w zależności od preferencji smakowych i dostępnych produktów. Niektóre popularne dodatki do frittaty to szpinak, pomidory, cebula, papryka, pieczarki, boczek, kiełbasa, ser żółty, mozzarella, ricotta, bazylia, tymianek i oregano.
Proces przygotowania frittaty jest dość prosty. Najpierw składniki dodatkowe (np. warzywa, mięso) są podsmażane na patelni, a następnie ubite jajka są wlewane na wierzch. Potrawa jest smażona na niewielkim ogniu, aż jajka zetną się na spodzie. Następnie frittata jest obracana na drugą stronę i dosmażana, aż jajka zetną się od góry. Można też składniki podsmażone frittaty umieścić w foremce i zalać jajkami a następnie całość zapiec w piekarniku - bez potrzeby obracania dania i z mniejszą ilością tłuszczu. To właśnie rozwiązanie proponujemy w poniższym przepisie.
Frittata jest popularnym daniem ze względu na swoją wszechstronność, szybkość przygotowania i możliwość wykorzystania różnych składników. Może być podawana jako danie główne na śniadanie, brunch, obiad lub kolację, a także jako przekąska lub dodatek do sałatek.
Zobacz naszą galerię z innymi, inspirującymi przepisami
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 100 g chudego białego sera
- 50 g cukinii
- 50 g czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 5 szt pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka (8 g) tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- sól morska
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pierz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a cukinię w grubsze plasterki.
- Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego. Około 3 minuty podsmażamy cebulę, paprykę i cukinię. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajka i roztrzepujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy solą (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem i ziołami.
- Dodajemy wystudzone warzywa. Mieszamy i przelewamy do ceramicznej lub silikonowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy parmezanem.
- Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie przyrumieni z wierzchu.