Powidła śliwkowe podkręcam tymi składnikami. Są tak pyszne, że znikają zanim nadejdzie zima

Powidła śliwkowe z estragonem
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe to pyszny i wyrazisty dodatek do deserów i nie tylko.
łatwy
90 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Powidła śliwkowe są najpopularniejszym przetworem z tych sezonowych owoców. Jednak zamiast przygotowywać je w klasycznej wersji, warto sprawdzić nowy przepis. Pełne smaku powidła śliwkowe wzbogacone kilkoma składnikami to przepyszny dodatek do pieczywa i nie tylko. Poznajcie nowatorski przepis na obłędne powidła śliwkowe z czekoladą i orzechami włoskimi.

Co można dodać do powideł śliwkowych?

W klasycznych przepisach na powidła śliwkowe wykorzystuje się dwa składniki. Są to śliwki i cukier. Warto jednak sprawdzić przepis, w którym smak powideł podkręca kilka aromatycznych dodatków. Przyrządzone według tego przepisu smakują wyjątkowo dobrze i znikają błyskawicznie.

Co więc dodać do powideł śliwkowych, aby podkręcić ich smak? W tym prostym przepisie powidła wzbogacają składniki, które są łatwo dostępne w wielu sklepach. Dzięki nim powidła ze śliwek smakują wyśmienicie i fantastycznie komponują się z różnymi dodatkami. Do powideł śliwkowych dodaje się:

Jak zrobić powidła śliwkowe z czekoladą i orzechami?

Przepis na domowe powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich jest łatwy. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pełne smaku i orzechowego aromatu powidła ze śliwek z czekoladą udadzą się już za pierwszym razem. Są tak dobre, że nie doczekają zimy. Dlatego można od razu przygotować je w podwójnej liczby składników.

Jak więc zrobić aromatyczne powidła śliwkowe z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi? To łatwy przepis, z którym nikt nie będzie miał problemów. Powidła ze śliwek zawsze się udają i pysznie smakują każdemu, kto ich spróbuje. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty przepis.

  • 1. krok – pokrojenie śliwek
  • 2. krok – duszenie śliwek z miodem przez 1 godzinę
  • 3. krok – zmiksowanie powideł na gładko
  • 4. krok – roztopienie czekolady i połączenie jej z orzechami włoskimi
  • 5. krok – wymieszanie powideł z czekoladą z orzechami, przyprawą do piernika i pozostałymi składnikami
  • 6. krok – przełożenie powideł śliwkowych z czekoladą i orzechami do słoika

Jak podawać powidła śliwkowe z czekoladą i orzechami?

Powidła śliwkowe wzbogacone czekoladą i orzechami włoskimi są wszechstronnym dodatkiem. Najlepiej smakują jako dodatek do potraw na słodko. Można podawać je na śniadanie, wykorzystać do deseru lub przygotować smaczną słodką przekąskę. Są doskonałym urozmaiceniem deski serów.

Jak więc można podawać powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i orzechów?

  • Do smarowania pieczywa i tostów francuskich – to najprostszy i najpopularniejszy sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakują z chlebem, bułkami, rogalikami czy grzankami.
  • Do owsianki, jaglanki i kaszy manny – nadają słodki i owocowy smak z nutą czekolady i orzechów daniom śniadaniowym.
  • Do naleśników i placuszków – powidła ze śliwek, czekolady i orzechów są doskonałym urozmaiceniem tego typu potraw. Można je rozsmarować na wierzchu lub podać obok, aby każdy mógł sam sobie nałożyć.
  • Do ciast i ciasteczek – powidła śliwkowe z czekoladą i orzechami mogą być używane jako nadzienie do ciast, ciasteczek, rogalików i pączków.
  • Do lodów – wystarczy jedna łyżka powideł śliwkowych, aby zamienić ten deser w wyborny przysmak.

SKŁADNIKI

  • 600 g śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, aż staną się aromatyczne i zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
  • Wlać miód i podgrzewać na małym ogniu, aż śliwki zaczną się rozpadać i puszczą sok.
  • Wlać wodę i dusić 1 godzinę.
  • Zestawić z ognia, wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie ponownie zagrzać.
  • Garnek zestawić z ognia, odstawić do ostygnięcia i zmiksować na gładko.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Dodać orzechy włoskie i wymieszać.
  • Czekoladę z orzechami dodać do powideł śliwkowych i wymieszać.
  • Wsypać kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, placków czy naleśników lub wykorzystać do słodkich wypieków.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej