Ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Prosty przepis na kruche rożki ze śliwkami
Dieta wegetariańska
Ciasteczka z powidłami śliwkowymi to pomysł na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Są perfekcyjnie kruche i czuć w nich maślaną nutę. Pysznym dodatkiem są powidła śliwkowe. Robi się je łatwo i dość szybko. Oto przepis na ciasteczka z powidłami śliwkowymi, które będą smakować zawsze i każdemu.
Jak zrobić ciasteczka z powidłami śliwkowymi?
Przygotowanie domowych kruchych ciasteczek z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest skomplikowane. Najpierw robi się kruche ciasto i chłodzi w lodówce przez pół godziny. Następnie należy je rozwałkować i pokroić na kwadraty, na które nakłada się powidła śliwkowe. Zlepia się je rogami, dzięki czemu powstaje smaczny rożek.
Jak upiec ciasteczka z powidłami śliwkowymi?
Uformowane ciasteczka, w środku których kryją się obłędne powidła śliwkowe, układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba robić to w odstępach, aby ciasteczka nie skleiły się podczas pieczenia. Blachę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C. Pieczenie trwa około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka trzeba jeszcze ostudzić.
Czym wzbogacić ciasteczka z powidłami śliwkowymi?
Zarówno kruche ciasto, jak i nadzienie śliwkowe można nieco podkręcić. Do ciasta można dodać zmielone migdały lub orzechy. Sprawdzi się też skórka otarta z cytryny, która nada przyjemnego orzeźwiającego smaku. Powidła śliwkowe można wymieszać ze startą gorzką czekoladą, cynamonem lub przyprawą do piernika. Gotowe ciasteczka jeszcze przed wstawieniem do piekarnika można posypać migdałową kruszonką lub grubym cukrem. Po upieczeniu ciasteczka z powidłami śliwkowymi warto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 g powideł śliwkowych
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder i cukier z wanilią. Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić 1 jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, wlać 2 łyżki wody.
- Ciasto podzielić na trzy części i każdą owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Każdą część ciasta rozwałkować na cienkie placki i pokroić na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kawałek nałożyć 1 łyżeczkę powideł śliwkowych. Zlepić brzegi, tak aby powstał rożek, zwilżając je wodą lub białkiem.
- Układać w ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka staną się rumiane.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser.