Powidła śliwkowe bez mieszania. Sprawdzony przepis na pyszne domowe powidła na zimę

powidła śliwkowe bez mieszania
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe bez mieszania to prosty patent na przetwory ze śliwek.
łatwy
360 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Powidła śliwkowe bez mieszania to prosty przepis na pyszne przetwory do słoików na zimę. Przepis jest bardzo łatwy, a powidła praktycznie robią się same. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, więc warto wybrać ten sprawdzony przepis i zrobić pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. W czasie zimnych wieczorów przypomną ciepłe letnie dni.

Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania?

Przepis na te obłędne powidła śliwkowe jest nieskomplikowany. W czasie gotowania mieszanie jest zabronione. Śliwki z cukrem gotują się więc same. Jak więc zrobić pyszne powidła ze śliwek bez mieszania?

Najpierw należy przygotować śliwki. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki. Trzeba je umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Śliwki układa się w dużym garnku warstwami, a każdą z nich przesypuje się cukrem. Na koniec skrapia się je octem. Składniki umieszczone w garnku odstawia się na całą noc, czyli około 12 godzin. Po tym czasie można je już gotować. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień do małego i gotuje powidła około pięciu godzin. W tym czasie pod żadnym pozorem nie można ich zamieszać. Gorące powidła przekłada się do czystych słoiczków, odwraca do góry dnem i odstawia do ostygnięcia. Powidła śliwkowe bez mieszania można też zapasteryzować.

Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania

  • Przepis na powidła śliwkowe, których nie trzeba mieszać, jest łatwy. Przygotowując je według tej sprawdzonej receptury, udadzą się już za pierwszym razem.
  • Na przygotowanie powideł trzeba mieć więcej czasu. Należy pamiętać, że najpierw wymieszane z cukrem oraz octem śliwki odstawia się na 12 godzin. Czas gotowania powideł wynosi 5 godzin. W tym czasie nie można ich mieszać.
  • Na liście składników są tylko trzy produkty. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, więc warto z niego skorzystać i zrobić kilka słoiczków z pysznymi domowymi powidłami.
  • Z podanych w przepisie składników otrzymacie sześć lub siedem słoiczków o pojemności 250 ml lub 300 ml.
  • Powidła śliwkowe bez mieszana najlepiej gotować w garnku o grubym dnie lub garnku żeliwnym.

Czym wzbogacić powidła śliwkowe bez mieszania?

Smak domowych powideł śliwkowych, które nie wymagają mieszania, podkręcą rożne dodatki. Można wzbogacić je przyprawami, orzechami lub alkoholem. Przyprawy najlepiej dodać na początku gotowania powideł. Z kolei alkohol i orzechy dodaje się już po zrobienie powideł, tuż przed przełożeniem ich do słoiczków. Co więc dodać do powideł śliwkowych bez mieszania?

  • cynamon
  • kardamon
  • wanilię
  • goździki
  • anyż
  • orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałowe
  • alkohol – whisky, rum, brandy

SKŁADNIKI

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki octu winnego 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Układać je w dużym garnku, przesypując cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Skropić octem.
  • Garnek pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia śliwki z cukrem zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować około 5 godzin. Nie mieszać.
  • Po ugotowaniu powidła wymieszać i opcjonalnie dodać inne składniki jak orzechy lub alkohol.
  • Przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków. Odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Powidła śliwkowe bez mieszania można też zapasteryzować.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu lub szafce kuchennej.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej