Jakie śliwki są najlepsze na przetwory?
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców do jedzenia na surowo oraz na przetwory: powidła, dżemy, kompoty. Śliwki możemy także suszyć i marynować w occie bądź innych zalewach. Spraw, które rodzaje śliwek wybrać do zrobienia poszczególnych smakołyków na zimę.
Spis treści
Na targowiskach i w sklepach oferowany jest już duży wybór różnych odmian śliwek. Większość z nich nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia na surowo, jak i na przetwory.
Śliwki węgierki
Najpopularniejsze i najbardziej znane są śliwki węgierki – mianem tym określa się wiele odmian, na przykład Węgierkę Zwykłą (najpopularniejszą odmianę śliwy, a do tego najłatwiejszą w uprawie w przydomowym sadzie, o owocach średniej wielkości z ciemnofioletową skórką i żółtozielonym miąższem, który łatwo odchodzi od pestki) czy Węgierkę Dąbrowicką (odmiana o owocach średniej wielkości z fioletową skórką i miąższem łatwo odchodzącym od pestki; owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, do ciast i na przetwory).
Śliwki renklody
Popularne są także renklody o dużych, zwykle deserowych owocach. Jedną z najbardziej znanych jest renkloda Ulena, która ma kuliste, zielonożółte, soczyste owoce o miodowym smaku, znakomicie nadające się zarówno do spożycia na surowo (choć miąższ niezbyt dobrze odchodzi od pestki), jak i na kompoty oraz dżemy.
Śliwka Stanley
Jedną z najsmaczniejszych odmian deserowych śliw, która jednocześnie nadaje się na przetwory (kompoty, powidła oraz susze), jest odmiana Stanley o dużych owocach i ciemnogranatowej skórce.