Pasztet wegetariański z szałwią - sprawdzony przepis

Pasztet wegetariański z szałwią - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Przepis na pyszny pasztet bezmięsny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wypróbuj sprawdzony przepis na wegetariański pasztet z nasion, warzyw i ziół. Będzie przepyszny, jeśli dobrze doprawisz go ziołami, świeżą szałwią i czosnkiem.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy orazPasztet jajeczny z pieczarkami.

Składniki

  • 2 szklanki dowolnych nasion, np. soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi etc.

  • 1/4 kg pieczarek

  • 3 cebule

  • 5 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 1/2 selera

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka oregano

  • łyżka ziół prowansalskich

  • łyżka bazylii

  • świeża szałwia

  • 4-5 łyżek otrębów

  • 3 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • sól ziołowa

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nasiona ugotuj.

  • Pokrojoną cebulę, pieczarki, warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy przesmaż na oleju.

  • Przestudzone składniki zmiel w maszynce z gęstym sitkiem.

  • Do masy dodaj jajka, otręby i wymieszaj (masa powinna mieć gęstą konsystencję).

  • Przełóż do brytfanny wysmarowanej olejem.

  • Pasztet piecz ok. 1 godziny w temp. 200 st.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 5