Pasztet wegetariański z szałwią - sprawdzony przepis

2021-03-29
Pasztet wegetariański z szałwią
Autor: pixabay.com Przepis na pyszny pasztet bezmięsny.
łatwy
25 min
4

Wypróbuj sprawdzony przepis na wegetariański pasztet z nasion, warzyw i ziół. Będzie przepyszny, jeśli dobrze doprawisz go ziołami, świeżą szałwią i czosnkiem.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy orazPasztet jajeczny z pieczarkami.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki dowolnych nasion, np. soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi etc.
  • 1/4 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka bazylii
  • świeża szałwia
  • 4-5 łyżek otrębów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól ziołowa
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nasiona ugotuj.
  • Pokrojoną cebulę, pieczarki, warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy przesmaż na oleju.
  • Przestudzone składniki zmiel w maszynce z gęstym sitkiem.
  • Do masy dodaj jajka, otręby i wymieszaj (masa powinna mieć gęstą konsystencję).
  • Przełóż do brytfanny wysmarowanej olejem.
  • Pasztet piecz ok. 1 godziny w temp. 200 st.