Pasztet cielęcy z sosem ravigote

2021-03-29
pasztet wielanocny
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet jest idealnym daniem na Wielkanoc 
średni
60 min
4

Polecamy przepis na pasztet cielęcy z francuskim kwaśnym sosem ravigote. Sprawdź, jak upiec smaczny pasztet ze zmielonej cielęciny i szynki oraz przyrządzić klasyczny sos ravigote. To połączenie jest wyjątkowo smakowite i wykwintne. Warto serwować je na specjalne okazje, by zachwycić gości. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika, Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonej szynki
  • 100 g mielonej cielęciny
  • 2 jajka surowe
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka żurawiny
  • 3 korniszony
  • 1 cebula
  • Jogurt naturalny
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oleju parafinowego
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pasztet: Jaja rozbić jak na omlet, wymieszać je ze zmieloną żurawiną, solą i pieprzem. Dodać mieloną szynkę i cielęcinę i wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Formę na keks posmarować nasączonym kroplą oliwy ręcznikiem papierowym i posypać mąką. Nałożyć masę.
  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160 st. C. Przygotowane mięso wstawić na 60-90 minut do piekarnika.
  • Pasztet podawać na zimno z sosem ravigote.
  • Sos ravigote: Jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół zmiksować, następnie przełożyć do miseczki. Do mieszanki dodać dwa jogurty niezawierające tłuszczu, połowę łyżeczki musztardy i szczyptę soli. Następnie dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić i dodać pieprzu. Sos podgrzać, zanurzając miseczkę w innym naczyniu wypełnionym wrząca wodą. 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu