Pasztet cielęcy z sosem ravigote
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Polecamy przepis na pasztet cielęcy z francuskim kwaśnym sosem ravigote. Sprawdź, jak upiec smaczny pasztet ze zmielonej cielęciny i szynki oraz przyrządzić klasyczny sos ravigote. To połączenie jest wyjątkowo smakowite i wykwintne. Warto serwować je na specjalne okazje, by zachwycić gości.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika, Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonej szynki
 - 100 g mielonej cielęciny
 - 2 jajka surowe
 - 2 jajka na twardo
 - 1 łyżka żurawiny
 - 3 korniszony
 - 1 cebula
 - Jogurt naturalny
 - 0,5 łyżeczki musztardy
 - 2 łyżeczki oleju parafinowego
 - Sól
 - Pieprz czarny
 - Świeże zioła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasztet: Jaja rozbić jak na omlet, wymieszać je ze zmieloną żurawiną, solą i pieprzem. Dodać mieloną szynkę i cielęcinę i wszystko razem dobrze wymieszać.
 - Formę na keks posmarować nasączonym kroplą oliwy ręcznikiem papierowym i posypać mąką. Nałożyć masę.
 - Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160 st. C. Przygotowane mięso wstawić na 60-90 minut do piekarnika.
 - Pasztet podawać na zimno z sosem ravigote.
 - Sos ravigote: Jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół zmiksować, następnie przełożyć do miseczki. Do mieszanki dodać dwa jogurty niezawierające tłuszczu, połowę łyżeczki musztardy i szczyptę soli. Następnie dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić i dodać pieprzu. Sos podgrzać, zanurzając miseczkę w innym naczyniu wypełnionym wrząca wodą.
 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu