Pasztet strasburski z wątróbek gęsich

2021-03-29
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
Autor: Shutterstock Z wątróbek gęsich można przyrządzić znakomity pasztet strasburski z grzybami i słoniną.
łatwy
80 min
4

Wątróbki gęsie to prawdziwy rarytas. Można z nich zrobić na przykład pyszny pasztet strasburski - zapiekany pasztet z wątróbek gęsich, słoniny i grzybów. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto przepis! 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbek gęsich.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gęsich wątróbek
  • 25 dag słoniny
  • 10 dag pieczarek
  • duża cebula
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki rosołu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1//2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki obrać z błon, namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.
  • Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę.
  • Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut.
  • Wszystko zemleć w maszynce do mięsa dwa razy i przetrzeć przez sitko.
  • Pasztet doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, dokładnie wymieszać.
  • Małe foremki napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.