Pasztet strasburski z wątróbek gęsich

2018-03-02
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
Autor: Shutterstock Z wątróbek gęsich można przyrządzić znakomity pasztet strasburski z grzybami i słoniną.
łatwy
80 min
4

Wątróbki gęsie to prawdziwy rarytas. Można z nich zrobić na przykład pyszny pasztet strasburski - zapiekany pasztet z wątróbek gęsich, słoniny i grzybów. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto przepis! 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbek gęsich.

Składniki

1 kg gęsich wątróbek

25 dag słoniny

10 dag pieczarek

duża cebula

szklanka mleka

3 łyżki rosołu

1 łyżeczka masła

1//2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wątróbki obrać z błon, namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.

Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę.

Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut.

Wszystko zemleć w maszynce do mięsa dwa razy i przetrzeć przez sitko.

Pasztet doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, dokładnie wymieszać.

Małe foremki napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.