Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia [przepis]

Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet z wątróbki znakomicie smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

To danie dla zdeklarowanych miłośników wątróbek. Najpierw mamy smażone wątróbki, które można podawać z chlebem. Jeśli coś zostanie - przecieramy i schładzamy, uzyskując pasztet bez pieczenia. Sprawdź, jak zrobić pyszny pasztet z wątróbki z drobiowej.

Składniki

  • ok. 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • duże, kwaskowate jabłko
  • smalec gęsi lub olej z orzeszków ziemnych (albo inny, który "lubi" wysokie temperatury i się nie przypala)
  • odrobina mąki
  • przyprawy: 4-5 łyżek majeranku, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki umyj, usuń błony i tłuszcz, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mąką i wrzuć na rozgrzany tłuszcz (nie smaż długo, wątróbki muszą się tylko ściąć).

  • Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i drobno pokrojone jabłko. Dolej odrobinę wody (żeby się nie przypalało) i duś pod przykryciem.

  • Gdy wątróbki będą dobre, dodaj majeranek, posól i popieprz. Odstaw.

  • Gdy potrawa trochę przestygnie, zmiel ją malakserem (ale zwykły blender też da radę), dodatkowo możesz przetrzeć przez sito - pasztet będzie bardziej gładki.

  • Przełóż go do miseczki, przykryj i wstaw do lodówki na dolną półkę (tam gdzie jest najchłodniej). Smarowidło powinno okrzepnąć - podawaj je z białym pieczywem i ogórkiem konserwowym.

tip dnia

Masę wątróbkową możesz też upiec (ok. 1 godz. w 180 stopniach), ale wtedy warto dodać do niej bułkę namoczoną w mleku lub kaszę mannę.