Jakub Kuroń zna patent na miękki schab. Sekretem jego przepisu jest marynata
Dieta bezglutenowa
Jak zamarynować schab, żeby był soczysty? Odpowiedź na to pytanie zna Jakub Kuroń. Właśnie pokazał, jak marynuje mięso, które po upieczeniu jest tak dobre, że po prostu rozpływa się w ustach. Wystarczy kilka niedrogich składników i odpowiednio długi czas marynowania mięsa. Dzięki temu pieczony schab wyjdzie obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić marynatę do schabu według przepisu Jakuba Kuronia.
Z czego zrobić marynatę do schabu?
Pyszny i aromatyczny schab powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Jak to zrobić? Przed pieczeniem schab warto zamarynować, tak jak robi to Jakub Kuroń. Kompozycja kilku prostych składników sprawi, że schab będzie smakował wybornie i każdy, kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty do schabu są łatwo dostępne, a w wielu domach zawsze są pod ręką.
Jakie składniki potrzebne są przygotowania marynaty do schabu według przepisu Jakuba Kuronia? Na liście produktów znalazły się:
Jak zrobić marynatę do schabu do pieczenia?
Przepis na marynatę do schabu według Jakuba Kuronia nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Składniki nie wymagają krojenia, ani podsmażania. Kluczowy jest natomiast czas marynowania schabu. To właśnie on jest sekretem pysznej pieczonej wieprzowiny.
Jak więc Jakub Kuroń robi schab w marynacie? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, które znalazły się na liście, a następnie naciera się nimi mięso. Tak przygotowany schab należy umieścić w formie do pieczenia, przykryć ją i wstawić do lodówki na całą noc. Dzięki temu mięso nabierze smaku i aromatu, a po upieczeniu będzie miękkie i kruche.
Z czym podawać schab w marynacie?
Schab w marynacie to pyszny pomysł na Święta Wielkanocne. Pieczone mięso będzie prawdziwym hitem wśród rożnych przysmaków. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się miękkiemu i soczystemu schabowi w marynacie według przepisu Jakuba Kuronia.
Marynowany schab Jakuba Kuronia można podawać go na zimno w postaci domowej wędliny. Świetnie smakuje z dodatkiem chrzanu lub ćwikły czy marynowanych grzybów. Schab według przepisu Jakuba Kuronia to również propozycja na wielkanocny obiad. Po upieczeniu schab należy pokroić na grube plastry i podać na ciepło z dodatkiem sosu i ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczony schab opłukać i osuszyć.
- Do miseczki wlać olej. Dodać musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Schab natrzeć z każdej strony marynatą i przełożyć do formy do zapiekania. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia schab wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrał temperatury pokojowej.
- Formę ze schabem (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu i piec 55 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Podawać z okazji Świąt Wielkanocnych i na inne okazje.