Domowe wędliny na Wielkanoc - przepisy na domowe szynki, kiełbasę i pasztety
Przygotowanie domowych wędlin na Wielkanoc nie jest wcale takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy trochę czasu i dobrych chęci, a znakomite domowe przysmaki będą cieszyły kubki smakowe domowników przez całe święta.
Spis treści
- Domowe wędliny drobiowe na Wielkanoc
- Wędliny wieprzowe na Wielkanoc
- Wielkanocne pasztety mięsne
- Pasztet bezmięsny na Wielkanoc
Domowe wędliny drobiowe na Wielkanoc
Wędliny przygotowane z mięsa drobiowego są niskokaloryczne, bo drób nie zawiera wiele tłuszczu. Odpowiednio przygotowane i przyprawione są aromatyczne i soczyste. I co najważniejsze można je przygotować w piekarniku lub szynkowarze.
Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas
Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
Wędliny wieprzowe na Wielkanoc
Kiedy sami przygotujemy szynkę, kiełbasę czy schab na świąteczny stół, to mamy pewność, ze jest w nich tylko to, co sami dodaliśmy. takie wędliny mają wyjątkowy zapach i smak.
Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę
Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki: domowa kiełbasa niepeklowana
Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis
Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina
Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina
Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie
Wielkanocne pasztety mięsne
Są wśród nas tacy, którzy nie wyobrażają sobie żadnych świat bez pysznego, mięciutkiego, rozpływającego się w ustach pasztetu. I bardzo dobrze, bo taki domowy pasztet nie ma sobie równych. Najlepsze jest to, że pasztet możemy przygotować na długo przed rozpoczęciem świątecznej krzątaniny i zamrozić go. Nie straci nic ze swojego smaku.
Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet
Pasztet w cieście: przepis świąteczny
Pasztet jajeczny z pieczarkami
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
Pasztet bezmięsny na Wielkanoc
Tym, którzy stronią od mięsa lub nie jadają go wcale, proponujemy pasztety bezmięsne. Otuż okazuje się, że pasztet można zrobić niemal z każdego warzywa. NIektóre są smaczniejsze od mięsnych.
Pasztet warzywny na bazie fasoli
Pasztet wegetariański z szałwią
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przy okazji szykowania dań zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć