Schab pieczony w mleku

2021-03-29
Schab pieczony w mleku
Autor: Shutterstock Schab upieczony w mleku jest delikatny i soczysty.
łatwy
120 min
4

Schab pieczony w mleku jest niezwykle delikatny i soczysty. Podany z ziemniakami i surówką stanowi znakomite danie obiadowe. Mięso, które zostanie z obiadu, można wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. To znakomita alternatywa dla kupnych wędlin.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu środkowego
  • główka czosnku
  • 1 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty schab natrzeć solą i pozostawić na godzinę.
  • Mięso ułożyć w wąskiej brytfannie, obłożyć ząbkami czosnku i zalać wrzącym mlekiem do połowy wysokości mięsa.
  • Piec ok. 1 godziny w  średnio nagrzanym piekarniku, często polewając mlekiem.
  • Jeśli część mleka wyparuje, dolać gorącego.