Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis

Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis
Autor: Shutterstock Schab gotowany 10 minut to doskonała dietetyczna wędlina, soczysta i pełna smaku.
łatwy
15 min
4

Schab 10-minutowy to doskonały pomysł na domową wędlinę. Soczysty schab gotowany, bez chemicznych dodatków i przygotowany w dietetyczny sposób schab może być królem powszedniego i odświętnego stołu.

 

Sprawdź też:

Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki soli, (można zmniejszyć jeśli uważamy że to za dużo)
  • 3 ziaren jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu.
  • Wszystkie składniki zalewy mieszamy w garnku - najlepiej trzepaczką, by rozbić majonez i musztardę z wodą
  • Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, gotujemy 5 minut i odstawiamy z ognia. Zostawiamy schab w zalewie do zupełnego wystudzenia - najlepiej na noc.
  • Następnego dnia ponownie doprowadzamy  zalewę z mięsem do wrzenia i gotujemy 5 minut. Mięso pozostawiamy w zalewie do zupełnego wystygnięcia, wyjmujemy i gotowe!