Schab 10-minutowy gotowany. Przepis na przebojowy schab, miękki i soczysty
2023-03-31

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab 10-minutowy to doskonały pomysł na domową wędlinę. Soczysty schab gotowany, bez chemicznych dodatków i przygotowany w dietetyczny sposób może być królem powszedniego i odświętnego stołu. Zrób 10-minutowy schab, a nie pożałujesz!
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli (można zmniejszyć jeśli uważamy że to za dużo)
- 3 ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu.
- Wszystkie składniki zalewy mieszamy w garnku - najlepiej trzepaczką, by rozbić majonez i musztardę z wodą
- Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, gotujemy 5 minut i odstawiamy z ognia.
- Zostawiamy schab w zalewie do zupełnego wystudzenia - najlepiej na noc.
- Następnego dnia ponownie doprowadzamy zalewę z mięsem do wrzenia i gotujemy 5 minut.
- Mięso pozostawiamy w zalewie do zupełnego wystygnięcia, wyjmujemy i gotowe!
5 zasad, jak upiec mięso
Sprawdź też:
Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Wartość odżywcza mięsa wieprzowego