Wieprzowina: jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe?

Wieprzowina: jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W wieprzowinie znajdziemy cenne aminokwasy, których organizm potrzebuje, ale nie jest w stanie wytworzyć ich sam

Wieprzowinę warto włączać do diety z uwagi na wysoką zawartość białka w tym mięsie. Powszechnie wykorzystywana w polskiej tradycyjnej kuchni, sprawdzi się również w daniach typowo dietetycznych. Dowiedz się, jakie pełnowartościowe białka zawiera mięso wieprzowe.

Sprawdź: Ile tłuszczu ma wieprzowina?

Wieprzowina - składniki odżywcze

Wieprzowina jest bogata w białko wysokogatunkowe i pełnowartościowe. Jest go w dodatku bardzo dużo, co potwierdzają badania naukowe. W surowym mięsie na kotlet schabowy znajduje się ponad 22 proc. białka. To białko zawiera duże ilości aminokwasów, których organizm sam nie wytworzy, a nie można go także otrzymać z produktów pochodzenia roślinnego. To lizyna, aminokwasy siarkowe oraz tryptofan.

Białko wpływa znakomicie na stymulację tkanek oraz poprawia pracę układu odpornościowego. Pamiętajmy, że badania naukowe wskazują na wieprzowinę jako mięso o najwyższej koncentracji tego składnika. Niektóre gatunki wieprzowiny, np. golonka, są bogate w kolagen, czyli główny składnik tkanki łącznej, korzystnie wpływający na kondycję ścięgien, stawów i skóry.

Ocena: 5