Pasztet w cieście: przepis świąteczny
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Pasztet w cieście to ciekawa odmiana tradycyjnego domowego pasztetu, który tak chętnie jadamy z okazji Świąt. Do pieczenia pasztetu w cieście możemy użyć gotowego ciasta kruchego, lub zrobić je w domu. Jak przyrządzić to pyszne danie? Podajemy dobry przepis.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet staropolski, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- PASZTET:
- 60 dag wątróbki
- 1 kg wołowiny
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 25 dag surowego boczku
- 4 cebule
- 5 grzybów suszonych
- 2 kajzerki
- 5 jaj
- bułka tarta
- paseczki słoniny
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, owoce jałowca
- CIASTO:
- 600 g mąki
- 250 g masła
- 200 ml ciepłej wody
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- PASZTET: mięso pokrój na drobne kawałki, uduś do miękkości w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i owocem jałowca. W trakcie duszenia dodaj pokrojoną wątróbkę, cebulę i namoczone uprzednio grzyby.
- Ugotowane, podduszone produkty wyjmij i ostudź i dwukrotnie zmiel w maszynce razem z bułką namoczoną wcześniej w wywarze, który pozostał po duszeniu mięsa. Dodaj surowe jaja oraz przyprawy do zmielonego z bułką mięsa. Składniki bardzo dokładnie wymieszaj. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj.)
- CIASTO: W misce wymieszaj mąkę, rozpuszczone masło, wodę, jajka i sól. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 1 godziny.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części, bo wystarczy do na dwie średnie foremki. Rozwałkuj placek, odetnij z niego ¼ ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż większą cześć przyciskając ciasto do rogów blaszki.
- Nałóż masę i zlep najpierw krótsze kawałki ciasta potem dłuższe. Na koniec nałóż mniejszy kawałek ciasta na wierzch i dokładnie zlep ciasto ze sobą.
- Można go ozdobić różnymi wzorkami ulepionymi z ciasta. Można je wyciąć za pomocą foremek lub wycinarką karbowaną. Na środku górnej części ciasta wytnij dziurkę i włóż do niej kominek z foli aluminiowej.
- Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C. Wystudź, ostrożnie wyjmij z brytfanek. Pasztet podawaj z borówkami, chrzanem lub żurawiną. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)