Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

2022-04-12
Agata Lewandowska
Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
Autor: thinkstockphotos.com Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
łatwy
30 min
4

Domowa szynka gotowana z ziołami to przepis na wędlinę, którą można podać na świąteczny stół, a potem w wersji odgrzewanej zaserwować jako główne danie obiadowe, z sosem chrzanowym. Zobacz jak w prosty, niemal banalny sposób można zrobić domową szynkę. Jest to zdrowy, bezglutenowy wyrób wędliniarski, konserwowany tylko solą i ziołami, nie zawiera sztucznych barwników, ani nie jest nastrzykiwany w celu sztucznego zwiększenia objętości.

SKŁADNIKI

  • Szynka:
  • 2 kg szynki wieprzowej "kulki"
  • 4 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • Zalewa:
  • 4-4 i 1/2 l wody
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 4-5 liści laurowych
  • 2-2 i 1/2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj mięso, osusz i obwiąż sznurkiem wędliniarskim tak, by powstała kulka.
  • Wszystkie rodzaje papryki, majeranek, tymianek i czosnek wymieszaj z olejem i odrobiną wody.
  • W sporej szklanej misce ułóż mięso i dokładnie nasmaruj je mieszanką przypraw. Przykryj folią i odstaw na 12-20 godzin do lodówki.
  • Do dużego garnka wlej wodę. Część wody odlej i rozmieszaj dokładnie w miseczce z majonezem i musztardą. Przelej z powrotem do garnka, dodaj pozostałe przyprawy na zalewę i włóż do niej mięso.
  • Postaw garnek na kuchence, doprowadź zalewę do wrzenia i gotuj 15 minut, zestaw z palnika. Studź 9-12 godzin (nie wyjmując mięsa z garnka).
  • Następnie ponownie gotuj 15 minut i znowu studź w garnku. Powtórz tę czynność jeszcze raz.
  • Łącznie szynkę należy gotować i studzić trzy razy. Po ostatnim wystudzeniu wyjmij mięso z garnka i zdejmij sznurek.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu

Przepis pochodzi z książki: Polska kuchnia bezglutenowa, Agata Lewandowska, wydawnictwo RM.

Inne przepisy na szynkę wieprzową

Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na szynkę wieprzową:

Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?

Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!

Zobacz także: 

Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Galeria: Co zrobić z szynki wieprzowej?

Agata Lewandowska