Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
Domowa szynka gotowana z ziołami to przepis na wędlinę, którą można podać na świąteczny stół, a potem w wersji odgrzewanej zaserwować jako główne danie obiadowe, z sosem chrzanowym. Zobacz jak w prosty, niemal banalny sposób można zrobić domową szynkę. Jest to zdrowy, bezglutenowy wyrób wędliniarski, konserwowany tylko solą i ziołami, nie zawiera sztucznych barwników, ani nie jest nastrzykiwany w celu sztucznego zwiększenia objętości.
SKŁADNIKI
- Szynka:
- 2 kg szynki wieprzowej "kulki"
- 4 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- Zalewa:
- 4-4 i 1/2 l wody
- 3 łyżki soli
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 4-5 liści laurowych
- 2-2 i 1/2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj mięso, osusz i obwiąż sznurkiem wędliniarskim tak, by powstała kulka.
- Wszystkie rodzaje papryki, majeranek, tymianek i czosnek wymieszaj z olejem i odrobiną wody.
- W sporej szklanej misce ułóż mięso i dokładnie nasmaruj je mieszanką przypraw. Przykryj folią i odstaw na 12-20 godzin do lodówki.
- Do dużego garnka wlej wodę. Część wody odlej i rozmieszaj dokładnie w miseczce z majonezem i musztardą. Przelej z powrotem do garnka, dodaj pozostałe przyprawy na zalewę i włóż do niej mięso.
- Postaw garnek na kuchence, doprowadź zalewę do wrzenia i gotuj 15 minut, zestaw z palnika. Studź 9-12 godzin (nie wyjmując mięsa z garnka).
- Następnie ponownie gotuj 15 minut i znowu studź w garnku. Powtórz tę czynność jeszcze raz.
- Łącznie szynkę należy gotować i studzić trzy razy. Po ostatnim wystudzeniu wyjmij mięso z garnka i zdejmij sznurek.
Przepis pochodzi z książki: Polska kuchnia bezglutenowa, Agata Lewandowska, wydawnictwo RM.
Inne przepisy na szynkę wieprzową
Masz apetyt na więcej? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na szynkę wieprzową:
Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem
Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?
Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!
Zobacz także:
Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?
Galeria: Co zrobić z szynki wieprzowej?