Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?

2021-12-13
miesięcznik Zdrowie
Szynka peklowana
Autor: Shutterstock Dobrze przyrządzona szynka peklowana to prawdziwy przysmak.
łatwy
45 min
4

Szynka domowa to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Domowa szynka peklowana - zapeklowana samodzielnie, a następnie gotowana, wędzona lub pieczona może być podawana na zimno lub ciepło. Nie zawiera konserwantów i substancji zwiększających wagę wyrobu, jest wolna od chemii i o wiele bardziej dietetyczna niż kupne wyroby.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z szynki wytnij kość i usuń nadmiar tłuszczu. Zmiażdżone w moździerzu przyprawy wymieszaj z cukrem i saletrą.
  • Połową tej mieszanki natrzyj mięso, ułóż ciasno w naczyniu, przyciśnij deską, obciąż i pozostaw 2 dni w temperaturze pokojowej.
  • Zagotuj 2.5 l wody z pozostałymi przyprawami, gdy ostygnie, zalej nią szynkę i pozostaw w chłodzie na 3 tygodnie. Co kilka dni mięso obracaj, żeby się równomiernie zapeklowało.
  • Wyjmij z zalewy, opłucz, starannie osącz, ciasno zwiń i osznuruj (jak baleron) lnianym lub bawełnianym sznurkiem. Zapeklowaną szynkę można następnie ugotować, upiec lub uwędzić.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu

Polecamy także:

Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować?

Domowa szynka gotowana z ziołami

miesięcznik Zdrowie