Szynka w porto - przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-03-29
Szynka w porto - przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Szynka w porto ma niezwykle ciekawy smak, jest też miękka i soczysta.
łatwy
45 min
4

Szynka w porto przygotowana w domu jest zdrowsza, ponieważ nie zawiera konserwantów. Tak przygotowana szynka będzie pyszna na ciepło z sosem i ziemniakami czy do kanapki w stylu amerykańskim. Gdy nam się znudzi, możemy ją zamrozić i poczekać, aż za nią zatęsknimy. Wypróbuj nasz przepis na szynkę w porto!

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!

SKŁADNIKI

  • szynka wieprzowa (1 kg)
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • majeranek
  • oregano
  • ząbek czosnku
  •  
  • Marynata:
  • liście laurowe
  • trzy ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • jedna marchewka
  • sos sojowy
  • porto ewentualnie martini rosso (1 kieliszek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę natrzeć solą, pieprzem, ziołami i ząbkiem czosnku. Składniki marynaty połączyć ze sobą i zalać szynkę. Wstawić w naczyniu do lodówki - najlepiej na 24 godziny.
  • Po wyjęciu oczyszczamy szynkę ze składników marynaty i dajemy jej postać w temperaturze pokojowej pół godziny. Następnie obsmażamy ją krótko na dobrze rozgrzanej patelni i wkładamy do garnka – dusimy około godziny, podlewając marynatą lub winem.
  • Po godzinie wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Dla lepszego efektu (szynka będzie bardziej miękka) możemy wsadzić ją do piekarnika rozgrzanego do 120-140 stopni - wtedy trzymamy ją dłużej – ponad godzinę.