Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa szynka gotowana z ziołami to przepis na wędlinę, którą można podać na świąteczny stół, a potem w wersji odgrzewanej zaserwować jako główne danie obiadowe, z sosem chrzanowym. Zobacz jak w prosty, niemal banalny sposób można zrobić domową szynkę. Jest to zdrowy, bezglutenowy wyrób wędliniarski, konserwowany tylko solą i ziołami, nie zawiera sztucznych barwników, ani nie jest nastrzykiwany w celu sztucznego zwiększenia objętości.

Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Składniki

  • Szynka:

  • 2 kg szynki wieprzowej kulki

  • 4 i 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki

  • 2 łyżki suszonego majeranku

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka granulowanego czosnku

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

  • Zalewa:

  • 4-4 i 1/2 l wody

  • 3 łyżki soli

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego

  • 4-5 liści laurowych

  • 2-2 i 1/2 łyżki ostrej musztardy

  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj mięso, osusz i obwiąż sznurkiem wędliniarskim tak, by powstała kulka.

  • Wszystkie rodzaje papryki, majeranek, tymianek i czosnek wymieszaj z olejem i odrobiną wody.

  • W sporej szklanej misce ułóż mięso i dokładnie nasmaruj je mieszanką przypraw. Przykryj folią i odstaw na 12-20 godzin do lodówki.

  • Do dużego garnka wlej wodę. Część wody odlej i rozmieszaj dokładnie w miseczce z majonezem i musztardą. Przelej z powrotem do garnka, dodaj pozostała przyprawy na zalewę i włóż do niej mięso.

  • Postaw garnek na kuchence, doprowadź zalewę do wrzenia i gotuj 15 minut, zestaw z palnika. Studź 9-12 godzin (nie wyjmując mięsa z garnka). Następnie ponownie gotuj 15 minut i znowu studź w garnku. Powtórz tę czynność jeszcze raz.

  • Łącznie szynkę należy gotować i studzić trzy razy. Po ostatnim wystudzeniu wyjmij mięso z garnka i zdejmij sznurek.

Przepis pochodzi z książki: Polska kuchnia bezglutenowa, Agata Lewandowska, wydawnictwo RM.

Ocena: 2,8