Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

2021-03-29
Pieczeń zbójecka
Autor: Shutterstock Pieczeń zbójecka z szynki z zaskakującym wnętrzem.
łatwy
45 min
4

Pieczeń zbójecka z szynki wieprzowej, wypełniona wątróbką drobiową i smażonym jabłkiem. Najlepiej podawać ją z puree ziemniaczanym i sałatką z kiszonych ogórków.

Poznaj nasze inne przepisy na szynkę:

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!

Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki
  • 2 jabłka
  • 150 g wędzonego boczku
  • pół kg wątróbki drobiowej
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki drobiowe umyj i osusz. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na patelnię na której smażyła się wątróbka wrzuć umyte, obrane i pokrojone na części jabłko, przypraw pieprzem i majerankiem.
  • Szynkę i boczek zmielić w maszynce do mięsa, dodać posiekaną  cebulę i czosnek, jajko i resztę przypraw.
  • Mięso wyrobić na gładką masę i ułożyć warstwę na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.
  • Na mięsie ułożyć drobiowe wątróbki oraz usmażone jabłka i przykryć kolejną warstwa mięsa.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.