Pieprz biały, zielony, czarny, czerwony: rodzaje pieprzu i ich zastosowanie

2016-07-25 14:17

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez aromatycznych ziaren pieprzu. Czy różni się biały pieprz od czarnego, czerwony od zielonego? Jakie są zastosowania różnych rodzajów pieprzu w kuchni? Dowiesz się z poniższego poradnika.

pieprz-bialy-zielony-i-czarny-jakie-sa-rodzaje-i-zastosowania.jpg
Autor: pixabay.com Pieprz ma cztery rodzaje - każdy w innym kolorze

Jeszcze do XV wieku za pieprz płacono szczerym złotem, później jego cena spadła, choć jako przyprawa nigdy nie stracił na popularności. W kuchni stosowane są różne rodzaje pieprzu. Co ciekawe, wszystkie z nich pozyskiwane są z tej samej rośliny, a następnie poddawane obróbce – fermentacji, marynowaniu i suszeniu. Nie wszystkie rodzaje pieprzu nadają się do każdej potrawy.

Czym się różnią poszczególne rodzaje pieprzu?

Pieprz czarny – obecny w każdej kuchni, najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu.

Pieprz biały – wbrew pozorom pochodzi od tej samej rośliny, z której pozyskiwane są czarne ziarenka. Dojrzałe jagody poddawane są fermentacji, a następnie pozbawiane zewnętrznej warstwy. Środek ziarna później jest suszony. Dzięki takiemu procesowi obróbki smak białego pieprzu jest delikatny. Stosowany jest więc w sytuacjach, gdy czarny pieprz jest zbyt ostry, przede wszystkim jako dodatek do ryb i białych mięs oraz sosów.

Pieprz zielony – to niedojrzałe ziarna rośliny pieprzowej poddane suszeniu. Ze względu na swój słodkawy, delikatny smak stosowany jest przeważnie do ryb, sosów i zup.

Pieprz czerwony (różowy) – uzyskuje się go, marynując ziarna pieprzu w occie. Jego smak jest zbliżony do klasycznego pieprzu, lecz aromat dużo bogatszy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE