Pieprz biały, zielony, czarny, czerwony: rodzaje pieprzu i ich zastosowanie
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez aromatycznych ziaren pieprzu. Czy różni się biały pieprz od czarnego, czerwony od zielonego? Jakie są zastosowania różnych rodzajów pieprzu w kuchni? Dowiesz się z poniższego poradnika.
Jeszcze do XV wieku za pieprz płacono szczerym złotem, później jego cena spadła, choć jako przyprawa nigdy nie stracił na popularności. W kuchni stosowane są różne rodzaje pieprzu. Co ciekawe, wszystkie z nich pozyskiwane są z tej samej rośliny, a następnie poddawane obróbce – fermentacji, marynowaniu i suszeniu. Nie wszystkie rodzaje pieprzu nadają się do każdej potrawy.
Czym się różnią poszczególne rodzaje pieprzu?
Pieprz czarny – obecny w każdej kuchni, najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu.
Pieprz biały – wbrew pozorom pochodzi od tej samej rośliny, z której pozyskiwane są czarne ziarenka. Dojrzałe jagody poddawane są fermentacji, a następnie pozbawiane zewnętrznej warstwy. Środek ziarna później jest suszony. Dzięki takiemu procesowi obróbki smak białego pieprzu jest delikatny. Stosowany jest więc w sytuacjach, gdy czarny pieprz jest zbyt ostry, przede wszystkim jako dodatek do ryb i białych mięs oraz sosów.
Pieprz zielony – to niedojrzałe ziarna rośliny pieprzowej poddane suszeniu. Ze względu na swój słodkawy, delikatny smak stosowany jest przeważnie do ryb, sosów i zup.
Pieprz czerwony (różowy) – uzyskuje się go, marynując ziarna pieprzu w occie. Jego smak jest zbliżony do klasycznego pieprzu, lecz aromat dużo bogatszy.