Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!

2022-04-13
Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!
Autor: Shutterstock Domowa szynka peklowana i gotowana jest zdrowsza i bardziej dietetyczna niż gotowe wyroby ze sklepu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Domowa szynka peklowana i gotowana to  najlepsza alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przyprawiona według naszego gustu, bez konserwantów oraz substancji zwiększających  masę wyrobu. Taką domową szynkę podawaj pokrojoną na grubsze plastry na gorąco z chrzanem lub marynatami albo w cienkich plastrach na zimno.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zapeklowaną szynkę opłucz, włóż do dużego garnka, dodaj przyprawy, zalej wrzątkiem, aby woda całkowicie przykryła mięso.
  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień, by wywar lekko "mrugał", i gotuj ok. 3 godz. często odwracając i uzupełniając wyparowaną wodę.
  • Gdy z szynki po nakłuciu wypływa przezroczysty sok, a widelec łatwo w nią wchodzi, zdejmij garnek z ognia, ugotowaną szynkę zostaw w wywarze do ostygnięcia.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu

Galeria: Co zrobić z szynki wieprzowej?