Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!

Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa szynka peklowana i gotowana jest zdrowsza i bardziej dietetyczna niż gotowe wyroby ze sklepu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa szynka peklowana i gotowana to  najlepsza alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przyprawiona według naszego gustu, bez konserwantów oraz substancji zwiększających  masę wyrobu. Taką domową szynkę podawaj pokrojoną na grubsze plastry na gorąco z chrzanem lub marynatami albo w cienkich plastrach na zimno.

Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Składniki

  • 5 kg peklowanej szynki

  • 1 cebula

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren pieprzu

  • 2 goździki

  • 2 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zapeklowaną szynkę opłucz, włóż do dużego garnka, dodaj przyprawy, zalej wrzątkiem, aby woda całkowicie przykryła mięso.

  • Po zagotowaniu zmniejsz ogień, by wywar lekko "mrugał", i gotuj ok. 3 godz. często odwracając i uzupełniając wyparowaną wodę.

  • Gdy z szynki po nakłuciu wypływa przezroczysty sok, a widelec łatwo w nią wchodzi, zdejmij garnek z ognia, ugotowaną szynkę zostaw w wywarze do ostygnięcia.

Ocena: 4