Liść laurowy - zastosowania i właściwości liści bobkowych

Liść laurowy - zastosowania i właściwości liści bobkowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Liście laurowe od wieków nadają potrawom charakterystyczny aromat

Liście laurowe nazywane też liśćmi bobkowymi to aromatyczna przyprawa popularna w kuchni wielu krajów. Wawrzyn szlachetny, z którego pochodzą liście laurowe to roślina występująca w regionie Morza Śródziemnego. Jakie zastosowania ma laur i jakie kryje w sobie właściwości?

Drzewka laurowe to wiecznie zielone rośliny rosnące na południu Europy oraz w Azji Mniejszej. Wieńce z ich gałązek zdobiły głowy mędrców i władców, listki zaś od stuleci stosowane są w medycynie ludowej oraz w kuchni.

Zastosowanie liści laurowych w kuchni

Kiedy gotujemy bulion - nie ważne czy mięsny, czy warzywny - zalewamy składniki wodą i dodajemy kilka listków laurowych i parę kuleczek ziela angielskiego. Czyż nie? To taki podstawowy aromatyczny zestaw do wywarów, bulionów, zup, sosów, pieczeni i gorących marynat do przetworów. I słowo "gorący" ma tutaj podstawowe znaczenie. Aby uzyskać pełnię zapachów i smaków płynących z tych przypraw, należy je poddać obróbce termicznej. To ciepło wydobywa z liści laurowych to, co w nich najlepsze. Więc dodawanie ich np. do ogórków, które chcemy zakisić, nie ma najmniejszego sensu. W końcu zalewamy je chłodna solanką.

Właściwości liści laurowych

Prozdrowotne właściwości liści laurowych wykorzystuje medycyna tradycyjna. Przygotowuje się z nich napary, wywary, krople, a także maści. Przyjmowane wewnętrznie liście w dowolnej postaci wspierają krążenie i pracę serca, działają przeciwcukrzycowo. Chronią wątrobę, stymulując wydzielanie żółci. Mają także właściwości moczopędnie i wzmagają wydzielanie potu, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak kupować i przechowywać liście bobkowe

Liście laurowe dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Niestety nigdy nie mamy pewności, w jakich warunkach były przechowywane i ile aromatu w nich pozostało. Dlatego, jeśli mamy taką możliwość, warto zaopatrzyć się w świeże liście bobkowe - na przykład w czasie podróży - a następnie wysuszyć je. Suszenie ziół: jak prawidłowo suszyć zioła?

Aromat będzie nieporównywalny. Pamiętajmy, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym naczyniu, aby nie zwietrzały. Można też przywieźć sadzonkę i hodować drzewko w domu - wtedy przyprawy będzie pod dostatkiem.

Potrawy, które nie mogą się obyć bez liści laurowych

Młoda kapusta zasmażana - dodatek do obiadu

Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis [WIDEO]

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz

 

Ocena: 5