Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis

2021-03-29
Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
Autor: Shutterstock Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
łatwy
15 min
4

Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta, a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.

Sprawdź:

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?

Polecamy inne przepisy na żurek:

Żurek staropolski - przepis tradycyjny

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie

Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Żurek czeski Kyselo

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny

 

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu.
  • Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy  razem ok. 5 min.
  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy śmietaną.
  • Żurek podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.