Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta, a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.
Sprawdź:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Polecamy inne przepisy na żurek:
Żurek staropolski - przepis tradycyjny
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3-4 białe kiełbasy
- 1 litr zakwasu
- 1 małe opakowanie gęstej śmietany
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu.
- Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy razem ok. 5 min.
- Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy śmietaną.
- Żurek podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.