Żurek wielkanocny według Magdy Gessler [WIDEO]

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żurek wielkanocny - Magda Gessler proponuje przepis z grzybami 

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości!

Składniki

  • 350 g mąki razowej

  • 1 l wody

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 5 prawdziwków

  • 1 łyżka masła

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 250 ml śmietany

  • 4 jajka

  • 300 g białej kiełbasy

  • Natka pietruszki

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • Majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj zakwas na żur: do dużego garnka wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.

  • Po upływie 3 dni przerzedź zakwas.

  • Rozpuść masło, prawdziwki pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj aż grzyby będą miękkie.

  • Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.

  • Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz około 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.

  • Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 2,3