Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie [WIDEO]

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śląski żurek żeniaty na wędzonce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śląski żur żeniaty to odświętna odmiana żuru smakowicie pachnący wędzonką i majerankiem. Żeniaty oznacza "na bogato", czyli że wszystkie składniki pożeniono w jednym garnku.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę lub zmielone płatki zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą – 2 szklanki. Zaczyn dokładnie mieszamy i dodajemy czosnek, cebulę i liść laurowy. Przykrywamy i trzymamy w cieple aż się zakisi, co może potrwać nawet 5 dni.

  • Gdy zakwas już będzie gotowy, zaczynamy właściwe gotowanie – zagotowujemy w garnku ok. 1,5 l wody i dodajemy obsmażony na patelki, pokrojony w kostkę boczek. Obrane i pokrojone ziemniaki. Dodajemy liść laurowy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

  • Zakwas przecedzamy i wlewamy do gorącego wywaru, zagotowujemy. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, ponownie zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem.

  • Można podawać zaprawiony śmietaną, ale niekoniecznie. W okresie Wielkanocy podajemy go z jajkiem.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3