Żurek staropolski - przepis tradycyjny [WIDEO]

Żurek staropolski - przepis tradycyjny [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żurek staropolski podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na tradycyjny żurek staropolski - wykorzystaj go na Wielkanoc. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością

  • 300 g boczku wędzonego

  • 300 g białej kiełbasy

  • 100 g suszonych grzybów

  • 1 marchewka

  • 0,5 l zakwasu żytniego

  • 0,5 pora

  • 0,5 selera

  • 2 cebule średniej wielkości

  • przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

  • Dodaj suszone grzyby i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokruszony kminek). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę. Następnie usuń warzywa.

  • Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.

  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

  • Zakwas żytni wymieszaj energicznie wstrząsając butelką. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki.

  • Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Ocena: 2,7