Odchudzony owsiany żurek wielkanocny [WIDEO]

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Odchudzony żurek wielkanocny z szynką drobiową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny to w dalszym ciągu tradycyjny żurek wielkanocny, z tym że zakwas robimy z płatków owsianych, które są zdrowsze od mąki, a zamiast wieprzowej, tłustej kiełbasy - dodajemy do niego wędlinę chudszą, drobiową. Zobacz jak zrobić pyszny wielkanocny żurek w wersji light.

Składniki

  • 2 szklanki ukiszonego żuru

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

  • pierś z kurczaka

  • kilka plastrów szynki z indyka

  • 2 łyżeczki majeranku

  • ok. 30 dag kiełbasy z piersi kurczaka (np. Morliny 93 % mięsa kurczaka)

  • łyżka oleju

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól, pieprz

  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zakwas owsiany: Około tygodnia przed Wielkanocą przygotuj zakwas owsiany. Zmiel płatki owsiane i zalej je 0,5 litra przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj i wlej do dużego słoja. Obwiąż naczynie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, aż wyprodukuje się zakwas. Codziennie, mniej więcej o tej samej porze, wstrząśnij słojem mieszając składniki, aby nie powstała pleśń.

  • Przygotuj bulion gotując przez 20 minut pierś z kurczaka z zielem angielskim i liściem laurowym oraz ziarenkami pieprzu. Pokrój kiełbasę i 1 ząbek czosnku w plastry i dodaj do bulionu, po czym gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij łyżką szumowinę. Powoli wlej wcześniej przygotowany zakwas, dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.

  • W tym samym czasie obierz i pokrój cebulę w kostkę, podsmaż ją na łyżce oleju tak, aby była szklista. Dodaj pokrojoną w paski szynkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany ząbek czosnku. Dodaj całość do gotującej się zupy i gotuj kolejne 10 minut.

  • Wyjmij talerze i rozłóż na nich pokrojone w ćwiartki jajko. Zalej jajka żurkiem tak, aby w każdej porcji znalazło się kilka plastrów kiełbasy. Podawaj z kromką razowego chleba na zakwasie. Smacznego!

Ocena: 0