Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej
2021-08-31
średni
40 min
4
Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i.., zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybierz małe i twarde grzyby, oczyść je i umyj. Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
- W drugim garnku przygotowuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.
- Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
- Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Jak mrozić grzyby?