Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grzyby w occie to jedna z najpopularniejszych zakąsek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i.., zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Składniki

  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)

  • 2 i 1/2 szklanki wody

  • sól - odrobina

  • zalewa:

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 2 średnie cebule

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

  • 2-3 liście laurowe

  • 4 kuleczki ziela angielskiego

  • gorczyca

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wybierz małe i twarde grzyby, oczyść je i umyj. Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.

  • W drugim garnku przygotowuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.

  • Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.

  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.

Ocena: 2,8