Młoda kapusta zasmażana - dodatek do obiadu
Młoda kapusta zasmażana to danie, na które natychmiast nachodzi nas chętka gdy tylko na straganach pojawią sie mocno zielone główki młodej kapusty. To doskonały dodatek do wiosennego obiadu. Podajemy ją do delikatnych mięs, takich jak pulpety drobiowe lub kotlety schabowe, najczęściej z młodymi ziemniakami.
Wypróbuj nasze przepisy na dania z młodą kapustą:
Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie
SKŁADNIKI
- 2 główki młodej kapusty
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól do smaku
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw albo przyprawy typu vegeta
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek siekanego młodego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z kapusty wycinamy głąby, a resztę drobno szatkujemy. Zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i mieszankę suszonych warzyw, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut lub do momentu, aż będzie miękka, a następnie przecedzamy przez sitko i wyjmujemy liście laurowe.
Wodę z gotowania zlewamy do garnuszka.
Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy i po chwili dodajemy wodę z gotowania kapusty w ilości, która pozwoli uzyskać konsystencję rzadkiego budyniu.
Zasmażkę łączymy z kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku.