Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem

2021-11-15
Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem
Autor: Shutterstock Młoda kapusta duszona z jabłkami i boczkiem po dodaniu kiełbasy staje się pełnowartościowym daniem głównym. 
łatwy
18 min
4

Młoda kapusta duszona z jabłkami lub rabarbarem i z boczkiem to uniwersalny dodatek do drugich dań, zarówno mięsnych, jak i rybnych.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty zdjąć pierwsze listki, resztę poszatkować, posolić i zostawić na 15 minut.
  • W garnku zagotować 2-3 szkl. wody, włożyć kapustę (razem z sokiem), przyprawić i gotować bez przykrywania ok. 30 min.
  • Włożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka i dusić jeszcze 10 minut. (Jeśli stosujemy rabarbar trzeba go obrać, odciąć końcówki i pokroić drobno.
  • Boczek pokroić, zesmażyć na patelni, dodać na koniec gotowania, a z mąki na wytopionym tłuszczu zrobić zasmażkę. Dodać ją do kapusty, chwilę jeszcze gotować.