Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pieczony rabarbar ma właściwości antynowotworowe.

Przez całą wiosnę możemy cieszyć się świeżym rabarbarem. Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go też do słodkich wypieków. Czy rabarbar jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? 

Najzdrowszy jest rabarbar pieczony

W medycynie ludowej rabarbar używany był jako środek przeczyszczający. Szczególnie korzeń rabarbaru (rzewień) pobudza pracę jelit, dezynfekuje i oczyszcza przewód pokarmowy. Surowe liście rabarbaru nie powinny być spożywane w dużych ilościach, gdyż zwierają kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby, kości i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Aby rabarbar nabrał zdrowych właściwości, należy go piec przez przynajmniej 20 minut.

Zdrowotne właściwości rabarbaru

Przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar zawiera też związki stymulujące działanie estrogenowe, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy. Zawiera też dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego.