Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie

Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młoda kapusta z boczkiem to pyszny dodatek do dań mięsnych, ale wyśmienicie smakuje też tylko z młodymi ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, warto zrobić z niej użytek. Ugotować z boczkiem i koperkiem! Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i tradycyjnym schabowym. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem?

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty obrana z górnych liści
  • 30 dag wędzonego boczku
  • ew. łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy.

  • Pokrojoną drobno kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy na malutkim ogniu.

  • W tym czasie boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy.

  • Boczek podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Gdy będzie za mało tłuszczu można dodać trochę smalcu np. ze skwarkami.

  • Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

  • Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu odlanego z kapusty. Gdy masa będzie aksamitna, dodajemy jeszcze do szklanki kapuścianego rosołku, mieszamy i powoli wlewamy do kapusty ze skwarkami.

  • Dodajemy posiekany koperek oraz sól, pieprz do smaku, zagotowujemy. I gotowe.