Szynka wieprzowa ze śliwkami - przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej

2021-03-29
Szynka wieprzowa ze śliwkami - tradycyjne danie kuchni polskiej
Autor: Shutterstock Wieprzowina ze śliwkami - tradycyjne danie kuchni polskiej.
średni
45 min
4

Szynka wieprzowa ze śliwkami - sprawdź, jak zrobić to tradycyjne danie kuchni polskiej. Mięso wieprzowe i śliwki to tradycyjne połączenie smaków. Podajemy sprawdzony przepis na pieczoną szynkę wieprzową z dodatkiem suszonych śliwek.

Przeczytaj koniecznie: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

ZOBACZ WIDEO z instrukcją, jak piec mięso!

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg szyki wieprzowej
  • sok z 2-3 limonek
  • 10 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki łagodnego chili
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 25 suszonych śliwek kalifornijskich lub polskich wędzonych ( dla wielbicieli  konkretniejszych smaków)
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
  • ziele angielskie
  • kminek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natrzyj wieprzowinę mieszanką soku z limonek, czosnku, chilli, 2 łyżek oleju i soli. Wstaw do lodówki na noc. Osusz wieprzowinę, odlewając marynatę do naczynia.
  • Rozgrzej olej w naczyniu żaroodpornym i piecz wieprzowinę aż się zarumieni. Dodaj cebulę, odłożoną marynatę i wywar. Przykryj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180’C ok. 2-3 godzin, aż zrobi się miękka.
  • Dodaj pomidory, śliwki i cukier, przypraw cynamonem, zielem angielskim i kminkiem, w razie potrzeby dodaj chili. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200’C i piecz ok. 20-30 minut.