Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie: przepis

Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie: przepis
Autor: photos.com Wielkanocna pieczeń może być daniem obiadowym na ciepło, zastąpi też wędliny ze sklapu - na zimno.
łatwy
25 min
4

Jak zrobić smaczną pieczeń wielkanocną? Wypróbuj nasz przepis na pieczeń wielkanocną w ziołowej marynacie, jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem! 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć trzeba od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Zmielić jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki. Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć na oleju i przełożyć do gęsiarki (brytfanny).
  • Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn „zebrał” cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.
  • Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako wędlina.  
Marta Balko
więcej