Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jak zrobić smaczną pieczeń wielkanocną? Wypróbuj nasz przepis na pieczeń wielkanocną w ziołowej marynacie, jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem!
SKŁADNIKI
- 2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna)
- 2-3 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- suszone śliwki do szpikowania
- Marynata:
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć trzeba od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Zmielić jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki. Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć na oleju i przełożyć do gęsiarki (brytfanny).
- Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn „zebrał” cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.
- Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako wędlina.