Pasztet z soczewicy. Świąteczna pieczeń idealna dla wegan
2022-04-01
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasztet z soczewicy jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Soczewica to bogate źródło białka, żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Polecana jest zarówno osobom niejedzącym mięsa, jak i wykonującym duży wysiłek fizyczny. Pieczeń z soczewicy to świetna propozycja na wegański stół świąteczny.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki kisielku z siemienia lnianego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 850 ml warzywnego bulionu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju, plus olej do wysmarowania foremki
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj cebulę. Do dużego garnka wlej łyżkę oleju, podsmaż na nim cebulę, a potem zmiażdżony czosnek.
- Dodaj bulion i soczewicę. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i przez ok. 20 minut gotuj soczewicę do miękkości.
- Zdejmij garnek z płyty grzewczej, odcedź nadmiar płynu.
- Zmiksuj soczewicę, dodaj jajko, mleko, kolendrę i natkę pietruszki.
- Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
- Formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) posmaruj tłuszczem lub wyłóż aluminiową folią albo pergaminem.
- Przełóż pieczeń do formy. Przykryj folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pod koniec usuń z wierzchu folię.
- Gdy pasztet będzie zwarty i przyrumieniony, wyjmij z piekarnika. Pozostaw (w formie) do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki.
- Zimny pasztet wyjmij z formy i pokrój na plastry o grubości 1,5-2 cm.
- Podawaj z surówką z sałaty i pomidorów oraz z ciepłymi grzankami.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: