Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki [DOMOWA KIEŁBASA NIEPEKLOWANA]

Warren R. Anderson "Domowe kiełbasy"
Francuska kiełbasa czosnkowa [DOMOWA KIEŁBASA NIEPEKLOWANA]
Autor: Shutterstock Francuska kiełbasa czosnkowa [DOMOWA KIEŁBASA NIEPEKLOWANA]
łatwy
50 min
4

Francuska kiełbasa czosnkowa to przepis na kiełbasę domową z karkówki wieprzowej, niepeklowaną, w której dominującymi przyprawami są czosnek i pieprz, a także brandy lub sherry - wnoszą swój wkład w powstanie smaku i aromatu. Spożywamy ją niewędzoną, bezpośrednio po usmażeniu lub upieczeniu.

Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Ten i inne przepisy znajdziesz w książce: Domowe kiełbasy. 100 Najlepszych Przepisów. Wyd. 4

SKŁADNIKI

  • 1150 g karkówki wieprzowej zawierającej ok. 20% tłuszczu lub 910 g chudej wieprzowiny i 225 g słoniny
  • 2 i 1/2 łyżeczki (12,5 ml) soli
  • 1 łyżka (15 ml) grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki (10 ml) zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka (5 ml) gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki (3,75 ml) tymianku
  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki (1,25 ml) ziela angielskiego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki (45 ml) brandy lub sherry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj 420 cm naturalnej, owczej osłonki o średnicy 24-26 mm lub 210 cm wąskiej osłonki wieprzowej. Wypłucz osłonkę i wstaw w wodzie na całą noc do lodówki. Przed użyciem opłucz ją ponownie i namocz w ciepłej wodzie na kilka minut.
  • Pokrój mięso w kostkę o boku 2 cm i wstaw do lodówki, umieść tam również maszynkę do mięsa. Jeśli zamierzasz użyć nadziewarki, wstaw ją także do lodówki.
  • Zmiel wieprzowinę używając średniego sitka. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Wszystkie składniki poza mielonym mięsem wymieszaj w 5-litrowej misce. Tak przygotowany farsz wstaw do lodówki na mniej więcej 15 minut.
  • Wymieszaj mięso z przyprawami, wygniatając je ok. 3 minut. Nadziej farszem osłonki owcze albo wieprzowe.
  • Kiełbasę przeznaczoną do zjedzenia w ciągu najbliższych dwóch dni wstaw do lodówki, a resztę zamroź.
  • Przed podaniem smaż powoli na patelni lub grilluj pod przykrycie, względnie upiecz w średnio goracym piekarniku. Temperatura w środku kiełbasy podczas obróbki cieplnej musi osiągnąć minimum 74oC, aby pozbyć się szkodliwych bakterii.
Warren R. Anderson "Domowe kiełbasy"