Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę

Katarzyna Tarasiuk
Swojska kiełbasa
Autor: Shutterstock Kiełbasę najlepiej uwędzić - wtedy będzie naprawdę swojska!
średni
30 min
4

Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy. Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę.

Jak przechowywać swojską kiełbasę?

Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych  dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję. Pamiętajmy, że przygotowując domową kiełbasę sami regulujemy  ilość tłuszczu w niej (odrobina tłuszczu konieczna jest, by kiełbasa nie była zbyt sucha i wiórowata po ugotowaniu lub upieczeniu, tłuszcz jest także nośnikiem smaku). Również ilość przypraw można modyfikować - dostosowując smak kiełbasy do swojego gustu.

Polecamy również inne domowe wędliny i mięsa:

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi

Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki

Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Boczek dojrzewający, przepis na domowy boczek peklowany

Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet

SKŁADNIKI

  • 10 kg różnych mięs (np. 7 kg wieprzowiny i 3 kg wołowiny w zależności od gustu, można "odchudzić" kiełbasę i część wieprzowiny zastąpić mięsem z indyka)
  • paczka gorczycy
  • 5 ząbków czosnku (koniecznie polskiego, chiński nie ma takiego aromatu)
  • 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki słodkiej papryki
  • jelita do nadziewania kiełbasy (można je kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach)
  • 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
  • gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wieprzowe zmielić w maszynce, używając sitka z dużymi oczkami.
  • Mięso wołowe (lub z indyka) zmielić, korzystając z sitka o bardzo małych oczkach.
  • Dodać przyprawy i wyrobić. Następnie dodać 2 szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Zostawić pod przykryciem około 2 godz.
  • Powstałą masą napełnić jelita. Biała kiełbasa gotowa - przed jedzeniem należy ją ugotować lub upiec.
  • Jeśli mamy zamiar kiełbasę wędzić, możemy zrobić to z surowym wyrobem albo sparzyć ją we wrzątku przez parę minut.
  • Przygotować wędzarnię (rozpalić ogień i poczekać, aż się rozgrzeje) i włożyć do niej kiełbasy.
Katarzyna Tarasiuk