Karkówka pieczona w soli: wędlina na zimno lub danie mięsne na ciepło
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Karkówka pieczona pod grubą warstwą soli to świetna domowa wędlina. Pieczony schab karkowy jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wieprzowina upieczona w soli ma intensywny smak, jest spoista i wprost rozpływa się w ustach. Karkówka w soli to także wyśmienite danie obiadowe, do którego wystarczy zrobić sos.
Polecamy także przepisy na: Karkówkę dojrzewającą, domową wedlinę oraz Domowa szynka gotowana z ziołami, wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło
ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak piec mięso!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu karkowego
- 1,5 kg soli
- 1 łyżka suszonych ziół do wyboru lub mieszanka: majeranku, tymianku, oregano, rozmarynu
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
- Karkówkę nacieramy majerankiem i czosnkiem.
- Na dno naczynia sypiemy warstwę soli grubą na 2 cm, kładziemy na to karkówkę i zasypujemy solą. Karkówka powinna być szczelnie przykryta grubą warstwą soli.
- Pieczemy w temperaturze 180° przez około dwie godziny.
- Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną, jaka utworzy się na karkówce. Upieczone mięso wycieramy z resztek soli i zostawiamy do pełnego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.