Karkówka pieczona w soli: wędlina na zimno lub danie mięsne na ciepło

2021-03-31
Karkówka pieczona w soli: przepis na domową wędlinę
Autor: thinkstockphotos.com Schab karkowy pieczony w soli to doskonały dodatek do kanapek. 
łatwy
10 min
4

Karkówka pieczona pod grubą warstwą soli to świetna domowa wędlina. Pieczony schab karkowy jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wieprzowina upieczona w soli ma intensywny smak, jest spoista i wprost rozpływa się w ustach. Karkówka w soli to także wyśmienite danie obiadowe, do którego wystarczy zrobić sos. 

Polecamy także przepisy na: Karkówkę dojrzewającą, domową wedlinę oraz Domowa szynka gotowana z ziołami, wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak piec mięso!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu karkowego
  • 1,5 kg soli
  • 1 łyżka suszonych ziół do wyboru lub mieszanka: majeranku, tymianku, oregano, rozmarynu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
  • Karkówkę nacieramy majerankiem i czosnkiem.
  • Na dno naczynia sypiemy warstwę soli grubą na 2 cm, kładziemy na to karkówkę i zasypujemy solą. Karkówka powinna być szczelnie przykryta grubą warstwą soli.
  • Pieczemy w temperaturze 180° przez około dwie godziny.
  • Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną, jaka utworzy się na karkówce. Upieczone mięso wycieramy z resztek soli i zostawiamy do pełnego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.