Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Łopatka z szynkowara to samodzielnie przygotowana domowa wędlina jest o niebo lepsza niż ta kupiona w markecie. Warto zainwestować w szynkowar, który pozwala przygotować pyszne mięsne kąski - nie tylko z szynki. Znakomicie nadaje się do tego na przykład wieprzowa łopatka, a także bardzo lubiane i dietetyczne mięso drobiowe.
Przeczytaj także:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 czubate łyżeczki soli peklowanej
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w sporą kostkę, zasypać w misce solą i przyprawą do mięs. Dodać żelatynę oraz wodę i dokładnie wymieszać.
- Mieszać dotąd, aż mięso stanie się kleiste. Wtedy naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie doby. Po 24 godzinach przemieszać mięso.
- Po dwóch dobach mięso ciasno ułożyć w szynkowarze i szczelnie zamknąć urządzenie. Całość wstawić do dużego garnka. nalać do niego tyle wody, aby sięgała do wysokości 5/6 szynkowara.
- Podgrzewać przez 90 min utrzymując temperaturę 80 st.C. Następnie wyjąć szynkowar Z WODY, schłodzić pod zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowara.