Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tłuczonego pieprzu różowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi kurczaka i odstawić na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Piersi kurczaka związać razem dość ciasno za pomocą bawełnianego sznurka. Powinny tworzyć jedną pieczeń.
- Na blasze wyłożonej folią do pieczenia, błyszczącą stroną do góry, ułożyć związane piersi kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.
- Wyłączyć grzanie i pozostawić mięso w piekarniku na 4 godziny. Nie otwierać drzwiczek.
- Po upływie 4 godziny wyjąć mięso, ostudzić w temperaturze pokojowej, szczelnie zapakować i przechowywać w lodówce.
- Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki.