Szynka na Boże Narodzenie. Świąteczna wędlina, która podbije niejedno podniebienie

świąteczna szynka
Autor: Shutterstock Oto przepis na świąteczną szynkę, czyli miękką i soczystą wędlinę na Boże Narodzenie.
łatwy
60 min
12

Dieta bezglutenowa

W tym roku podczas świąt Bożego Narodzenia podniebienia gości podbije świąteczna szynka. Pokrojona w cienkie plastry zauroczy smakiem i aromatem. Mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przepis nie jest trudny, ale na przygotowanie tego bożonarodzeniowego specjału należy mieć więcej czasu. Oto łatwy przepis na rozpływającą się w ustach szynkę na Boże Narodzenie.

Szynka na Boże Narodzenie – składniki

Aby zrobić pyszną domową szynkę na święta Bożego Narodzenia, potrzebne są proste i niedrogie składniki. W roli głównej występuje szynka wieprzowa. Tajemnicą jej smaku i aromatu jest peklowanie, które zapewnia świeżość i smak przez dłuższy czas. Mięso jest kruche i soczyste. Jest także pierwszym krokiem do dalszej obróbki mięsa.

Na liście składników oprócz szynki znalazły się także takie produkty jak czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek i bazylia.

Jak zrobić szynkę na Boże Narodzenie?

Przepis na tę wyśmienitą świąteczną szynkę jest łatwy. Nawet osoby, które dopiero w tym roku po raz pierwszy będą przygotowywać domowe mięsa na Boże Narodzenie, poradzą sobie bez żadnych problemów. Warto jednak pamiętać, że najpierw szynkę trzeba zapeklować i dopiero po trzech dniach można przystąpić do dalszych działań kulinarnych.

Po trzech dniach spędzonych w lodówce zapeklowaną szynkę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie mięso naciera się przyprawami – majerankiem i bazylią. Tak przygotowaną szynkę wkłada się do woreczka wędliniarskiego, czyli popularnej siatki. Wkłada się też plasterki czosnku.

Kolejnym etapem jest ugotowanie szynki w wodzie z dodatkiem soli, ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotowanie w aromatycznej zalewie trwa godzinę. Po tym czasie szynkę wyjmuje się z garnka, a wywar przecedza. Z mięsa należy usunąć siatkę i opłukać je w czystym wywarze. Po ostygnięciu szynkę należy przechowywać w lodówce.

Jak podawać szynkę na Boże Narodzenie?

Soczysta i miękka szynka podana podczas rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie będzie prawdziwą gwiazdą wśród świątecznych przysmaków. Wystarczy pokroić ją na plastry i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.

Do świątecznej szynki świetnie pasuje chrzan, ćwikła czy żurawina do mięs. Pysznie łączy się z marynowanymi grzybami.

SKŁADNIKI

  • 1 szynka wieprzowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól do peklowania
  • sól
  • pieprz w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną szynkę natrzeć solą do peklowania. Mięso przełożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni, odwracając je dwa razy dziennie.
  • Po tym czasie szynkę dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć majerankiem i bazylią, a następnie włożyć do siateczki wędliniarskiej. Pod siatkę włożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Do garnka włożyć mięso. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 1 godzinę.
  • Szynkę wyjąć z garnka. Wywar przecedzić przez drobne sitko.
  • Usunąć siatkę i czosnek, a następnie szynkę opłukać w klarownym wywarze i osuszyć.
  • Pokroić na plastry i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej