Szynka na Boże Narodzenie. Świąteczna wędlina, która podbije niejedno podniebienie
Dieta bezglutenowa
W tym roku podczas świąt Bożego Narodzenia podniebienia gości podbije świąteczna szynka. Pokrojona w cienkie plastry zauroczy smakiem i aromatem. Mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przepis nie jest trudny, ale na przygotowanie tego bożonarodzeniowego specjału należy mieć więcej czasu. Oto łatwy przepis na rozpływającą się w ustach szynkę na Boże Narodzenie.
Szynka na Boże Narodzenie – składniki
Aby zrobić pyszną domową szynkę na święta Bożego Narodzenia, potrzebne są proste i niedrogie składniki. W roli głównej występuje szynka wieprzowa. Tajemnicą jej smaku i aromatu jest peklowanie, które zapewnia świeżość i smak przez dłuższy czas. Mięso jest kruche i soczyste. Jest także pierwszym krokiem do dalszej obróbki mięsa.
Na liście składników oprócz szynki znalazły się także takie produkty jak czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek i bazylia.
Jak zrobić szynkę na Boże Narodzenie?
Przepis na tę wyśmienitą świąteczną szynkę jest łatwy. Nawet osoby, które dopiero w tym roku po raz pierwszy będą przygotowywać domowe mięsa na Boże Narodzenie, poradzą sobie bez żadnych problemów. Warto jednak pamiętać, że najpierw szynkę trzeba zapeklować i dopiero po trzech dniach można przystąpić do dalszych działań kulinarnych.
Po trzech dniach spędzonych w lodówce zapeklowaną szynkę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie mięso naciera się przyprawami – majerankiem i bazylią. Tak przygotowaną szynkę wkłada się do woreczka wędliniarskiego, czyli popularnej siatki. Wkłada się też plasterki czosnku.
Kolejnym etapem jest ugotowanie szynki w wodzie z dodatkiem soli, ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotowanie w aromatycznej zalewie trwa godzinę. Po tym czasie szynkę wyjmuje się z garnka, a wywar przecedza. Z mięsa należy usunąć siatkę i opłukać je w czystym wywarze. Po ostygnięciu szynkę należy przechowywać w lodówce.
Jak podawać szynkę na Boże Narodzenie?
Soczysta i miękka szynka podana podczas rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie będzie prawdziwą gwiazdą wśród świątecznych przysmaków. Wystarczy pokroić ją na plastry i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
Do świątecznej szynki świetnie pasuje chrzan, ćwikła czy żurawina do mięs. Pysznie łączy się z marynowanymi grzybami.
SKŁADNIKI
- 1 szynka wieprzowa
- 4 ząbki czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól do peklowania
- sól
- pieprz w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną szynkę natrzeć solą do peklowania. Mięso przełożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni, odwracając je dwa razy dziennie.
- Po tym czasie szynkę dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć majerankiem i bazylią, a następnie włożyć do siateczki wędliniarskiej. Pod siatkę włożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
- W garnku zagotować wodę z solą. Dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
- Do garnka włożyć mięso. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 1 godzinę.
- Szynkę wyjąć z garnka. Wywar przecedzić przez drobne sitko.
- Usunąć siatkę i czosnek, a następnie szynkę opłukać w klarownym wywarze i osuszyć.
- Pokroić na plastry i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.