Co zrobić z szynki wieprzowej? Polecamy najlepsze przepisy
Szynkę wieprzową kojarzymy zazwyczaj z wędliną. W każdym sklepie można dostać dziesiątki odmian szynki, przygotowanej na różne sposoby. To jeden z najpopularniejszych kanapkowych dodatków. Ale nie tylko!
Jednak szynka wieprzowa to przede wszystkim porządny kawałek pożywnego mięsa, dość chudego, jak na wieprzowinę, z którego można przygotować nie tylko wędliny (zdecydowanie polecamy te swojskie), ale także pyszne mięsne dania obiadowe. Co zrobić z szynki wieprzowej - oto nasz wybór najlepszych sposobów na przygotowanie szynki.
Bardzo lubię szynkę wieprzową w postaci mięsa, a nie wędliny. To znaczy wędlinka też jest w porządku, ale raczej ta zrobiona w domu, w kupnej jest więcej wody i chemii, niż smaku. Za to z ładnego kawałka mięsa od szynki można przygotować i domowy dodatek do kanapek, i smaczny obiad. Poza tym nieprzetworzone mięso jest znacznie tańsze, niż gotowy produkt, więc często korzystam z okazji i kupuje szynkę w promocji. Z takiego mięsa można przygotować sznycelki, roladki, gulasz, upiec pieczeń, zmielić na mielone lub sos.
Szynka to bardzo wyważony wybór, jeśli chodzi o wieprzowinę. To kawałek mięsa bogaty w białko, a jednocześnie niezbyt tłusty. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia i smażenia. Właściwie przygotowana jest miękka i smaczna, trzeba tylko uważać, żeby jej nie przesuszyć w trakcie obróbki termicznej.