Wiejskie roladki schabowe. Soczyste zrazy ze schabu, które pokocha cała rodzina
Wiejskie roladki schabowe to po prostu wieprzowe zrazy z apetycznym nadzieniem. Roladki ze schabu nadziane boczkiem i kiszonym ogórkiem są soczyste i wprost rozpływają się w ustach. Schabowe zrazy są soczyste i kruche. To łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.
Czym faszerować roladki schabowe?
Jeśli zastanawiasz się, jak smakowicie nadziać roladki schabowe, oto prosty przepis, który dostarczy ci kreatywnych pomysłów.
Dodanie paska papryki i cienkiego plasterka cebuli wzbogaci farsz, nadając mu interesujący smak. Inni preferują nadziewanie roladek pieczarkami, podsmażając je z cebulą i mieszając z tartym żółtym serem.
Równie doskonały jest farsz ze szpinaku z serem i suszonymi pomidorami. Opcji jest wiele, a ostateczny wybór zależy od dostępnych składników. Pozwól sobie na eksperymentowanie i odkryj własną ulubioną kombinację!
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu lub 6-8 gotowych kotletów
- 6-8 łyżeczek musztardy sarepskiej lub delikatesowej
- 100 g parzonego boczku wędzonego
- 2 kiszone ogórki
- 0,5 l gorącej wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 6-8 plastrów. Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli mamy już wycięte ze schabu kotlety.
- Następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Nie należy przesadzać, aby nie przerwać włókien mięsa.
- Kiszone ogórki pokroić wzdłuż na paski. Boczek na 6-8 podłużnych prostopadłościanów, takich pasków.
- Na plastrze schabu rozsmarować łyżeczkę musztardy. Następnie z brzegu kotleta ułożyć po paseczku ogórka i boczku, starannie zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z pozostałymi roladkami. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia.
- W rondlu lub głębokiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
- Smażyć bez przykrycia, aż odparują soki, które puściło mięso. Resztki sosu powinny się mocno zrumienić.
- Następnie dodać wodę. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż schab będzie miękki, czyli około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniać płyn w miarę jego ubywania.
- Gotowe roladki zdjąć z patelni. Mieszaniną mąki i wody zagęścić sos, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Roladki podawać z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną obficie polaną sosem powstałym podczas duszenia. Nieodzownym dodatkiem są kiszone ogórki w dużych ilościach lub sałatka z nich.