Wiejskie roladki schabowe. Soczyste zrazy ze schabu, które pokocha cała rodzina

zrazy ze schabu wieprzowego
Autor: Shutterstock Soczyste mięso z pysznym nadzieniem, czyli nadziewane zrazy wieprzowe
łatwy
45 min
4

Wiejskie roladki schabowe to po prostu wieprzowe zrazy z apetycznym nadzieniem. Roladki ze schabu nadziane boczkiem i kiszonym ogórkiem są soczyste i wprost rozpływają się w ustach. Schabowe zrazy są soczyste i kruche. To łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.

Czym faszerować roladki schabowe?

Jeśli zastanawiasz się, jak smakowicie nadziać roladki schabowe, oto prosty przepis, który dostarczy ci kreatywnych pomysłów.

Dodanie paska papryki i cienkiego plasterka cebuli wzbogaci farsz, nadając mu interesujący smak. Inni preferują nadziewanie roladek pieczarkami, podsmażając je z cebulą i mieszając z tartym żółtym serem.

Równie doskonały jest farsz ze szpinaku z serem i suszonymi pomidorami. Opcji jest wiele, a ostateczny wybór zależy od dostępnych składników. Pozwól sobie na eksperymentowanie i odkryj własną ulubioną kombinację!

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu lub 6-8 gotowych kotletów
  • 6-8 łyżeczek musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 100 g parzonego boczku wędzonego
  • 2 kiszone ogórki
  • 0,5 l gorącej wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 6-8 plastrów. Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli mamy już wycięte ze schabu kotlety.
  • Następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Nie należy przesadzać, aby nie przerwać włókien mięsa.
  • Kiszone ogórki pokroić wzdłuż na paski. Boczek na 6-8 podłużnych prostopadłościanów, takich pasków.
  • Na plastrze schabu rozsmarować łyżeczkę musztardy. Następnie z brzegu kotleta ułożyć po paseczku ogórka i boczku, starannie zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z pozostałymi roladkami. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia.
  • W rondlu lub głębokiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
  • Smażyć bez przykrycia, aż odparują soki, które puściło mięso.  Resztki sosu powinny się mocno zrumienić.
  • Następnie dodać wodę. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż schab będzie miękki, czyli około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniać płyn w miarę jego ubywania. 
  • Gotowe roladki zdjąć z patelni. Mieszaniną mąki i wody zagęścić sos, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Roladki podawać z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną obficie polaną sosem powstałym podczas duszenia. Nieodzownym dodatkiem są kiszone ogórki w dużych ilościach lub sałatka z nich. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej