Sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek

2021-04-02
Sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek
Autor: thinkstockphotos.com Sos tatarski pasuje do pieczonych i wędzonych mięs, do smażonych ryb, a nawet do pasztetu. 
łatwy
10 min
4

Sos tatarski to klasyka gatunku: przygotowany  na bazie majonezu z korniszonami, marynowanymi grzybkami i kaparami. Idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb, jajek, pasztetów i kanapek. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole.

SKŁADNIKI

  • 250 ml słoik majonezu
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka siekamy, białka przecieramy przez sito.
  • Łączymy z pozostałymi posiekanymi dodatkami i dokładnie mieszamy ze śmietaną i majonezem.
  • Doprawiamy do smaku.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?