Sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek
2021-04-02

łatwy
10 min
4
Sos tatarski to klasyka gatunku: przygotowany na bazie majonezu z korniszonami, marynowanymi grzybkami i kaparami. Idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb, jajek, pasztetów i kanapek. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole.
SKŁADNIKI
- 250 ml słoik majonezu
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka siekamy, białka przecieramy przez sito.
- Łączymy z pozostałymi posiekanymi dodatkami i dokładnie mieszamy ze śmietaną i majonezem.
- Doprawiamy do smaku.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?