Miękka i soczysta karkówka pieczona w rękawie. Doskonała na Wielkanoc i nie tylko
Dieta bezglutenowa
Co zrobić, żeby pieczona karkówka była miękka i soczysta? Najlepiej skorzystać z tego łatwego i sprawdzonego przepisu. Karkówka w rękawie upieczona według tej receptury jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach. Za jej doskonały smak i przyjemny aromat odpowiadają przyprawy i kilka innych składników. Sprawdźcie łatwy przepis na schab karkowy pieczony w rękawie, a zawsze będziecie go tak robić.
Jaka marynata do karkówki pieczonej w rękawie?
Upieczona według tego prostego przepisu karkówka z rękawa swój pyszny smak i cudowny aromat zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i różnym dodatkom. Na liście składników oprócz schabu karkowego znalazły się aromatyczne przyprawy, suszone zioła i parę dodatkowych produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu.
Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić aromatyczną marynatę do karkówki pieczonej w rękawie? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ciemny sos sojowy
- musztardy francuska z całymi ziarnami gorczycy
- miód
- ocet balsamiczny
- przyprawy – sól, wędzona słodka papryka, słodka papryka, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Jak upiec soczystą karkówkę w rękawie?
Przepis na soczystą karkówkę z rękawa jest prosty. Nawet nie trzeba rezerwować dodatkowego czasu na przygotowanie. Mięso robi się w niecałe 10 minut. Należy jednak pamiętać, że karczek powinien spędzić w marynacie przynajmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Dlatego mięso należy zamarynować w mieszance przyprawy i innych składników dwa dni przed podaniem. Po upieczeniu karkówka powinna całkowicie ostygnąć i schłodzić się lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie można ją pokroić na cienkie plastry.
Przepis na miękką i aromatyczną karkówkę pieczoną w rękawie jest łatwy. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pieczony karczek uda się i zachwyci każdego podczas Świąt Wielkanocnych.
- 1. krok – oczyszczenie, opłukanie i osuszenie karkówki
- 2. krok – przygotowanie marynaty do schabu karkowego
- 3. krok – natarcie mięsa marynatą i wstawienie na dobę do lodówki
- 4. krok – upieczenie karkówki w rękawie w piekarniku
Jak podawać karkówkę pieczoną w rękawie?
Pyszny i soczysty schab karkowy upieczony w rękawie to propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Przepis jest jednak uniwersalny i karczek można robić w ten sposób także na inne okazje i popularne święta.
Doskonała karkówka pieczona w rękawie jest świetnym zamiennikiem sklepowej wędliny. Pysznie smakuje jako dodatek do chleba. Kanapki z pieczoną karkówką są wyjątkowo dobre i sycące. To również pomysł na mięsną przekąskę. Smacznie komponuje się z takimi dodatkami jak chrzan, ćwikła, marynowane grzyby czy żurawina do mięs.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Dodać musztardę francuską i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Mięso natrzeć marynatą z każdej strony. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
- Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać końce. Przełożyć do formy do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 2 godzin.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Karkówkę pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie wyjąć z rękawa, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
- Podawać jako wędlinę na Wielkanoc i inne okazje. https://beszamel.se.pl/przepisy-na-wielkanoc/