Miękka i soczysta karkówka pieczona w rękawie. Doskonała na Wielkanoc i nie tylko

karkówka pieczona w rękawie
Autor: Shutterstock Dobrze doprawiona karkówka pieczona w rękawie to pyszna domowa wędlina.
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Co zrobić, żeby pieczona karkówka była miękka i soczysta? Najlepiej skorzystać z tego łatwego i sprawdzonego przepisu. Karkówka w rękawie upieczona według tej receptury jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach. Za jej doskonały smak i przyjemny aromat odpowiadają przyprawy i kilka innych składników. Sprawdźcie łatwy przepis na schab karkowy pieczony w rękawie, a zawsze będziecie go tak robić.

Jaka marynata do karkówki pieczonej w rękawie?

Upieczona według tego prostego przepisu karkówka z rękawa swój pyszny smak i cudowny aromat zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i różnym dodatkom. Na liście składników oprócz schabu karkowego znalazły się aromatyczne przyprawy, suszone zioła i parę dodatkowych produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu.

Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić aromatyczną marynatę do karkówki pieczonej w rękawie? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ciemny sos sojowy
  • musztardy francuska z całymi ziarnami gorczycy
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • przyprawy – sól, wędzona słodka papryka, słodka papryka, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

Jak upiec soczystą karkówkę w rękawie?

Przepis na soczystą karkówkę z rękawa jest prosty. Nawet nie trzeba rezerwować dodatkowego czasu na przygotowanie. Mięso robi się w niecałe 10 minut. Należy jednak pamiętać, że karczek powinien spędzić w marynacie przynajmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Dlatego mięso należy zamarynować w mieszance przyprawy i innych składników dwa dni przed podaniem. Po upieczeniu karkówka powinna całkowicie ostygnąć i schłodzić się lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie można ją pokroić na cienkie plastry.

Przepis na miękką i aromatyczną karkówkę pieczoną w rękawie jest łatwy. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pieczony karczek uda się i zachwyci każdego podczas Świąt Wielkanocnych.

  • 1. krok – oczyszczenie, opłukanie i osuszenie karkówki
  • 2. krok – przygotowanie marynaty do schabu karkowego
  • 3. krok – natarcie mięsa marynatą i wstawienie na dobę do lodówki
  • 4. krok – upieczenie karkówki w rękawie w piekarniku

Jak podawać karkówkę pieczoną w rękawie?

Pyszny i soczysty schab karkowy upieczony w rękawie to propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Przepis jest jednak uniwersalny i karczek można robić w ten sposób także na inne okazje i popularne święta.

Doskonała karkówka pieczona w rękawie jest świetnym zamiennikiem sklepowej wędliny. Pysznie smakuje jako dodatek do chleba. Kanapki z pieczoną karkówką są wyjątkowo dobre i sycące. To również pomysł na mięsną przekąskę. Smacznie komponuje się z takimi dodatkami jak chrzan, ćwikła, marynowane grzyby czy żurawina do mięs.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg karkówki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Dodać musztardę francuską i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Mięso natrzeć marynatą z każdej strony. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
  • Następnego dnia karkówkę wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać końce. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 2 godzin.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Karkówkę pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie wyjąć z rękawa, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako wędlinę na Wielkanoc i inne okazje. https://beszamel.se.pl/przepisy-na-wielkanoc/
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej